Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Metlika

V Metliki se začenja Vinska vigred v Beli krajini

Piše: STA

Čas objave:
18.05.2018 09:19

V Metliki se danes opoldne začenjajo prireditve 36. Vinske vigredi, največje tradicionalne turistično-vinarske in kulturno-etnološke prireditve v Beli krajini. Prireditelji pričakujejo, da bo do nedelje metliško mestno jedro in prireditve Vinske vigredi obiskalo okoli 20.000 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije in iz sosednje Hrvaške.

Letošnjo 36. Vinsko vigred bo drevi ob 20. uri uradno odprl predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Toplišek, njeni obiskovalci pa si bodo ob pokušini najboljšega in nagrajenega belokranjskega vina ter tamkajšnjih kulinaričnih posebnosti lahko ogledali kulturni in zabavni spored ter se udeležili različnih srečanj.

Predsednik organizacijskega odbora Vinske vigredi in metliški župan Darko Zevnik je povedal, da sklop prireditev, ki potekajo po ustaljeni zasnovi, povezujeta dve rdeči niti.

Prva je vino in druga izročilna kulinarika. Med osrednjimi prireditvami vigredi je povabil na odprtje in obisk degustacijske kleti v metliškem gradu, razstave domače obrti ter kulinarike, delavnico peke belokranjske pogače, podelitev nagrad najboljšim vinarjem in kronanje nove kraljice metliške črnine.


Dodal je, da se bodo metliški vinogradniki in vinarji tudi letos osredotočili na promocijo značilnega domačega vina, metliške črnine in belega vina belokranjec, ki tudi prednjačita v njihovih kleteh.

Na Turističnem društvu Vigred Metlika so za STA navedli, da bo glavnina dogodkov Vinske vigredi potekala na glavnem odru na Trgu svobode, dodatni zabavni spored pripravljajo še na dveh manjših metliških odrih. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi bližnji Belokranjski muzej, Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, Galerijo Kambič in staro metliško mestno jedro.

Opozorili so še na 36. tradicionalni kolesarski izlet iz Ljubljane v Metliko. Njegovi udeleženci bodo v soboto ob 8. uri krenili z ljubljanske železniške postaje Rakovnik, nazaj v Ljubljano jih bo odpeljal avtobus. Sicer pa bodo med Vinsko vigredjo poskrbeli tudi za avtobusni prevoz njenih obiskovalcev iz Črnomlja, Semiča in Novega mesta, so še dodali prireditelji.

Po njihovih podatkih je lansko Vinsko vigred obiskalo nekaj več kot 20.000 ljudi. Obiskovalci so med drugim popili približno 8000 litrov belokranjskega vina. V grobem povprečju so prodali slabega pol litra vina na obiskovalca. Na vsem prizorišču so prodali in razdelili več kot 500 tradicionalnih belokranjskih pogač. Na vseh treh odrih se je zvrstilo skupaj več kot 650 nastopajočih. Iz Ljubljane v Metliko je prišlo 300 kolesarjev.