Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Metlika

AVDIO: Ta vikend Vinska vigred v Beli krajini

Piše: TD Vigred Metlika/STA

Čas objave:
17.05.2019 05:01

V Metliki potekajo pireditve 37. Vinske vigredi, največje tradicionalne turistično-vinarske in kulturno-etnološke prireditve v Beli krajini. Prireditelji pričakujejo, da bo do nedelje metliško mestno jedro in prireditve Vinske vigredi obiskalo skupaj približno 20.000 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije in iz sosednje Hrvaške.

vinska-vigred
Vinska vigred 2018
TIC Metlika

Letošnjo 37. Vinsko vigred so sinoči začeli z dvorjenjem vigrednih šampionov na metliškem gradu, prireditve bodo danes dopoldne nadaljevali in Vinsko vigred danes zvečer tudi uradno odprli.

VINSKA VIGRED 2018 (7).jpg

To bosta storila državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša in metliški župan Darko Zevnik, obiskovalci vigredi pa si bodo ob pokušini najboljšega in nagrajenega belokranjskega vina ter tamkajšnjih kulinaričnih posebnosti lahko ogledali kulturni in zabavni spored ter se udeležili različnih srečanj. Vinsko vigred bodo končali v nedeljo zvečer.

VINSKA VIGRED 2018.jpg

Predsednik organizacijskega odbora Vinske vigredi in župan Zevnik je povedal, da sklop prireditev, ki potekajo po ustaljeni zasnovi, povezujeta dve rdeči niti. Prva je vino in druga izročilna kulinarika.

190131_179660_31_Vinaka_vigred_6.jpg

Med osrednjimi prireditvami vigredi je povabil na odprtje in obisk degustacijske kleti v metliškem gradu, razstave domače obrti ter kulinarike, delavnico peke belokranjske pogače, podelitev nagrad najboljšim vinarjem in kronanje nove kraljice metliške črnine Patricie Blažič iz Črnomlja. 

KM─î 2019 Patricia Bla┼żi─Ź.jpg
Kraljica metliške črnine Patricia Blažič
Foto: TD Vigred Metlika

Dodal je, da se bodo metliški vinogradniki in vinarji tudi letos osredotočili na promocijo značilnega domačega vina, metliške črnine in belega vina belokranjec, ki tudi prednjačita v njihovih kleteh.

Na Turističnem društvu Vigred Metlika so navedli, da bo glavnina dogodkov Vinske vigredi potekala na glavnem odru na Trgu svobode, dodatni zabavni spored pripravljajo še na dveh manjših metliških odrih. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi bližnje metliške muzeje, druga razstavišča in staro mestno jedro.

VINSKA VIGRED 2018 (8).jpg

Opozorili so še na 37. tradicionalni kolesarski izlet iz Ljubljane v Metliko. Njegovi udeleženci bodo v soboto zjutraj krenili z ljubljanske železniške postaje Rakovnik, za nazaj v Ljubljano pa bodo imeli organiziran prevoz.

VINSKA VIGRED 2018 (3).jpg

Po podatkih omenjenega društva je lansko Vinsko vigred obiskalo nekaj več kot 20.000 ljudi, med drugim so popili približno 12.000 litrov belokranjskega vina. V grobem povprečju so prodali dobrega pol litra vina na obiskovalca.

190120_179660_31_Vinaka_vigred_4.jpg

Na celotnem prizorišču so prodali in razdelili več kot 700 tradicionalnih belokranjskih pogač, na vseh treh odrih pa se je zvrstilo skupaj več kot 700 nastopajočih. Iz Ljubljane v Metliko je prikolesarilo skoraj 400 kolesarjev.

Metliški župan Darko Zevnik o Vinski vigredi 2019