Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu podelili priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov

Piše: STA/Dolenjski list, B.D.G.

Čas objave:
07.12.2018 11:15

Zavod za gozdove Slovenije, ki vsako leto izbere najbolj skrbne lastnike gozdov v državi, je v Centru biotehnike in turizma Grm pri Novem mestu podelil priznanja letošnjim 14 izbrancem. Cilj omenjenega izbora je promocija odličnosti in skrbnosti pri gospodarjenju v zasebnih gozdovih ter tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo.

V območni enoti Zavoda za gozdove Kočevje so za najbolj skrbnega lastnika gozdov tokrat izbrali Petra Maloviča iz Dolenjih Lazov pri Ribnici, v območni enoti Novo mesto Aleša Lavriča iz Gorenjega Polja pri Straži in v enoti Brežice Benjamina Miklavčiča iz Mokronoga.

Po podatkih zavoda za gozdove vsako leto zadnjih 20 let izberejo po enega skrbnega lastnika iz vsake zavodove območne enote.

Prejemniki priznanj za skrbno delo z gozdom sicer izkazujejo vrednote dobrega gospodarjenja z gozdom, tesno življenjsko povezanost z gozdom, strokovno izvedbo del v gozdu, spoštovanje njihove večnamenske vloge, prizadevanje za varno delo v gozdu, skrb za ustrezno varnostno opremo in nenehno lastno gozdarsko usposabljanje, so dodali.

Hkrati pri izboru upoštevajo kriterije, kako vzdržujejo gozdne ceste, vlake, gozdne poti in parcelne meje, kakšna je negovanost gozda, koliko so lastniki gozdov samoiniciativni pri odpravi poškodb po ujmah, kako upoštevajo zavodova strokovna navodila, kakšna je kakovost opravljenih del, vzdrževanje gozdnega reda, kako poteka sanacija poškodb, ki nastanejo po sečnji in spravilu lesa, kako upoštevajo splošno koristno vlogo gozda, potrebe gozdnih živali in kakšna je splošna ekološka osveščenost in naravovarstveni odnos do gozda.

Pristavili so, da v Sloveniji z gozdovi gospodari več kot 460.000 lastnikov, zaradi česar sta ohranitev in razvoj gozdov v veliki meri odvisna od njihovega skrbnega gospodarjenja. To še posebej velja ob pogostih naravnih ujmah, ki so jim v zadnjih letih izpostavljeni slovenski gozdovi, od žledoloma, obsežnih napadov podlubnikov do vetrolomov in snegolomov, so navedli.



Poudarili so še pomen sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo. "Prav to sodelovanje je ključni pogoj za uresničevanje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi, za realizacijo načrtovanih del in za uspešno sanacijo posledic nedavnih naravnih ujm v gozdovih. Ustrezno gospodarjenje z gozdovi, ki je strokovno vodeno na podlagi načrtov gospodarjenja z gozdovi in s pomočjo strokovnjakov javne gozdarske službe, zagotavlja optimalno in trajno proizvodnjo lesa in obenem uresničevanje vseh drugih ekoloških in socialnih vlog, ki jih gozdovi zagotavljajo družbi."

Gozdov v zasebni lasti je sicer v Sloveniji kar tri četrtine, povprečna zasebna gozdna posest meri približno 2,5 hektarja. Skoraj 90 odstotkov gozdnih posesti je last prebivalcev Slovenije, slaba polovica od več kot 460.000 lastnikov gozdov je žensk, povprečna starost lastnikov pa dokaj visoka. Število gozdnih posesti v Sloveniji še vedno raste, pada pa število kmečkih gospodinjstev, lastnikov gozdov.

Gozd in les pomenita eno od ključnih razvojnih priložnosti Slovenije, skrbno delo lastnikov gozdov pa je pri uresničitvi teh priložnosti odločilen dejavnik. Od lastnikov gozdov je v veliki meri odvisna kakovost in intenzivnost gospodarjenja z zasebnimi gozdovi, s tem pa tudi večja in smotrna raba lesa.