benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Novo mesto

V Novem mestu premiera opere po Jurčičevem Desetem bratu

Piše: STA

Čas objave:
07.11.2017 15:26

V Novem mestu bo 22. novembra krstna uprizoritev opere, nastale po Jurčičevem romanu Deseti brat.

Vokalna akademija novomeškega Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonje in Zavod Novo mesto pripravljata 22. novembra krstno uprizoritev opere, nastale po Jurčičevem romanu Deseti brat. Producent, dirigent in skladatelj opere v treh dejanjih, ravnatelj konservatorija Aleš Makovac, je zanjo posodobil leta 1951 napisani libreto Mirka Mahniča.

Makovac je na današnji novinarski konferenci povedal, da je romantična opera, ki po njegovem ne prinaša revolucionarnih novosti, napisana v pretežno tonalnem jeziku, ki je bližji širšemu občinstvu, hkrati prinaša svež pogled na določena poglavja slovenske zgodovine.

Napisal jo je za deset solistov, otroško vlogo, 24-članski zbor, plesalce in godalni kvartet s klavirjem. Zaradi več vzporednih zgodb je zelo barvita, pri njenem pisanju pa ga je vodila želja, da bi na odru upodobil navadne ljudi in ne odmaknjene like preteklosti. Režiserka opere je Eva Hribernik.

Mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, ki bo v operi nastopila v glavni ženski vlogi, hkrati pa pri podvigu sodeluje kot vodja solistov, je dodala, da bosta v glavnih moških vlogah nastopila tenorist Klemen Torkar in baritonist Rok Bavčar.

Med drugimi pevci je navedla še Katjo Konvalinko, Jako Mihelača, Matjaža Stopinška, Igorja Goloba, Žigo Kasagića, Antona Habjana, Lucasa Somozo Osterca, Dejana Herakovića, Dominga Stasija, Andreja Debevca, Valerijo Šoster in Mateja Praprotnika. Več solistov bo sicer pelo približno polovico predvidenih predstav, je še dejala.


Po besedah izvršnega producenta opere Bojana Bencika bo celoten umetniški ansambel štel 50 nastopajočih, k sodelovanju pa so povabili tudi novomeško Folklorno društvo Kres. Projekt bo predvidoma stal 50.000 evrov. Pokriti ga nameravajo predvsem z vstopnino in s prispevki pokroviteljev, novomeška občina je zanj prispevala 4000 evrov.

Premiera bo v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine. Sledilo ji bo deset ponovitev, na povabilo koroških Slovencev bodo opero Deseti brat izvedli tudi v Celovcu.

Bencik, ki je sodeloval tudi pri uspešnih postavitvah prvih dveh oper novomeške vokalne akademije, Krsta pri Savici in Pod svobodnim soncem Toma Kobeta, je še povedal, da je za novo opero več zanimanja. Zanjo se zanimajo predvsem šole, glede na odziv občinstva pri prejšnjih dveh operah pa dobro obiskanost ter zasedenost velike dvorane novomeškega kulturnega centra pričakujejo tudi za opero Deseti brat.

Libreto je nastal na podlagi libreta, ki ga je leta 1951 za istoimensko opero Mirka Poliča napisal režiser, lektor in pisatelj Mirko Mahnič.

Makovac je na ljubljanski Akademiji za glasbo leta 2006 končal študij sakralne glasbe in pred tem prejel študentsko Prešernovo nagrado. Akademsko šolanje je nadaljeval s študijem dirigiranja in kompozicije, s krajšimi prekinitvami pa deluje kot ravnatelj novomeškega Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonje. Na koncertnem področju je dejaven kot dirigent, zborovodja, organist in skladatelj. Leta 2014 je v Novem mestu ustanovil Vokalno akademijo Jurija Slatkonje.