jernej damjan, taya damjan Svet24.si

VIDEO: Bo Jernej Damjan zamenjal skoke za radijski...

horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za soboto, 21. septembra

dreamstime_m_85985117 Svet24.si

To so rastline, ki v naš dom privabljajo ...

zmrzal, jesen, listje, slana Svet24.si

Z bundami na jutranji sprehod: danes do ledišča,...

wyatt russell Odkrito.si

Wyatt Russell: Sin hollywoodskih zvezdnikov se je ...

mateja svet Njena.si

Mateja Svet: 'Cena svobode je svinjsko draga!'

ksenija jan Njena.si

Šok za kmete: Na posestvu velik preobrat

Novice Novo mesto

AVDIO: Prvi mednarodni bienale likovne vizije

Piše: STA

Čas objave:
19.08.2019 07:32

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske (DLUD) bo na novomeškem Glavnem trgu drevi ob 20. uri odprlo razstavo prvega Mednarodnega bienala likovne vizije Etike-te s podnaslovom Strah, ki so jo postavili v treh novomeških razstaviščih. DLUD bo od odprtju razstave razglasil nagrajenca, ki bosta prejela odkupno nagrado in bienalno nagrado grand prix.

Nataša Mirtič
Nataša Mirtič na odprtju razstave v prostorih Humanitarnega centra OZ RK Novo mesto
Dolenjski list

Predsednica umetniškega sveta DLUD Nataša Mirtič je povedala, da želijo z bienalom predstaviti pregled sodobne domače in tuje likovne produkcije, kot regionalno združenje pa se zavzemajo, da bi Novo mesto postalo središče tovrstnih likovnih dogajanj in da bi glas o tamkajšnjem bienalu presegel lokalni okvir.

Na novomeškem bienalu bodo sicer poleg klasičnega slikarskega izraza, grafike, risbe, kiparstva in videa enakopravno zastopani vsi sodobni likovni izrazi. Sodelovalo bo 50 umetnikov iz petih evropskih držav, kot goste bienala bodo predstavili pet dolenjskih fotografov.

Prvi bienale so posvetili temi strahu oziroma "vsesplošno prevladujoči eksistencialni vsebini, ki se dotika najbolj pereče problematike migracij in človekovega strahu na splošno". Razstavo so postavili v razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom, v galeriji Simulaker in Knjižnici Mirana Jarca. V vseh navedenih razstaviščih bo na ogled do 21. septembra.

Na bienalu sodelujoče umetnike je izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Goran Milovanović, Jasna Kocuvan Štukelj, Dajana Vlaisavljević, Robert Lozar in Olga Butinar Čeh. Strokovna žirija v sestavi Simon Kajtna, Olga Butinar Čeh, Jasna Kocuvan Štukelj, Iztok Hotko in Robert Lozar pa bo ob drevišnjem odprtju razglasila dva nagrajenca.

Projekt novomeškega bienala sta sicer zasnovala Ines Vodopivec in idejni vodja bienala, akademski slikar ter predsednik DLUD, Hamo Čavrk. S študijsko zasnovanimi bienalnimi razstavami želijo sicer pretresti moralna načela, politična in verska hotenja ter ekološko-okoljske zagate, povezane z odnosom človeka do narave in soljudi.

Novomeški bienale likovne vizije predstavlja nadaljevanje dveh uspešnih mednarodnih razstav tega društva, ki združuje likovne ustvarjalce Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Pri projektu kot partner sodeluje Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, med drugimi pokrovitelji je bienale podprla tudi Mestna občina Novo mesto, je še povedala Nataša Mirtič.

Nataša Mirtič o prvem novomeškem bienalu