Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu razstava koledarja in slik ilustratorja Nejca Smodiša

Piše: STA

Čas objave:
28.12.2018 09:20

V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli enodnevno razstavo ilustracij in slik novomeškega ilustratorja Nejca Smodiša. Ta je razstavo, na kateri bo predstavil v novi tehniki izrisani stenski koledar, pripravil ob 10-letnici izida svojega z izvirnimi družbenokritičnimi risbami ilustriranega koledarja Darklines - Temne poteze.

Smodiš, ki je kot najvidnejši ljubiteljski ustvarjalec izšel iz novomeške avtonomne kulturne cone Sokolc oziroma iz likovne skupine tamkajšnjega Narodnega doma, je za STA povedal, da bo razstavil upodobitve koledarskega horoskopa Darksings - Temna znamenja v novi, digitalni risarski tehniki.

Razstavo bosta pospremila glasbena gosta Bort Ross in Janez Bršec.


Nejc Smodiš, rojen leta 1984 v Novem mestu, se z risanjem ukvarja od leta 2007. Po srednji šoli se je sicer skušal vpisati na ljubljansko likovno akademijo, ker pa ga niso sprejeli, od takrat "nadaljuje po svoje".

Za leto 2009 je izdal prvi stenski koledar Darklines, leto kasneje je v samozaložbi izdal ilustratorsko monografijo 365 in leta 2016 namizni koledar The Index T(r)ip. Ilustriral je knjižico Slovanstvo Janeza Bršca in madžarski prevod slikanice Mesečinska struna Svetlane Makarovič.

Svoje delo je predstavil na več kot desetih razstavah v Novem mestu, Celju, Trbovljah, Termah Čatež, v Ljubljani, Velenju in Kostanjevici na Krki. Živi in ustvarja v Novem mestu.