spela groselj Odkrito.si

FOTO: Turisti množično bežijo, Špela Grošelj ...

astrologija horoskop znaki Svet24.si

Horoskop za sredo, 23. januarja

duh Petisvet.si

Mrtvi skušajo nekaj povedati na ta način!

kmet, poljedelec Svet24.si

400 evrov za zavarovanje, ki kmetom ne prinaša ...

Tanja Fajon Svet24.si

Tanja Fajon bi s Titom spila kavo

Kylie Jenner Najstnica.si

Je Kylie Jenner spet noseča?

aneta in tia Njena.si

Bitka za zdravje: Anetina punčka je prava borka

Novice Novo mesto

FOTO&AVDIO: V Novem mestu začel delovati novi občinski svet

Piše: STA

Čas objave:
13.12.2018 19:19

V Mestni občini Novo mesto so danes konstituirali nov, skupaj z romskim svetnikom 30-članski občinski svet. Župan Gregor Macedoni, ki si je na letošnjih volitvah priboril drugi mandat, je ob tem dejal, da so volivci jasno izrazili svojo voljo, da se novomeška razvojna zgodba iz zadnjih štirih let nadaljuje v novem mandatu.

Macedoni je v pozdravnem govoru navedel glavnino projektov preteklega mandata, napovedal je nadaljevanje začetih projektov. Velik poudarek bodo dali prometni infrastrukturi, sicer pa bodo v vsej občini zastavili celovit razvojni model na vseh področjih.

Skušali bodo zajeti vse generacije in vključiti čim večje število občanov, je dodal.

V zaključku govora je dejal, da se zaveda, da "zastavljena pot sprememb na številnih področjih ni enostavna, saj od nas vseh zahteva prilagajanje in sodelovanje. Zato sem vesel, da so občani z zelo prepričljivim glasom povedali, kakšno pot razvoja si želijo tudi naslednja štiri leta".

"Tako jaz kot župan, kot vi, spoštovane svetnice in svetniki, imamo jasno opredeljene dolžnosti in odgovornosti. Verjamem, da jih bomo znali pravilno prepoznati in izpeljati. Vabim vas in ponujam roko sodelovanja vsem tistim, ki boste prišli s konstruktivnimi predlogi, še toliko bolj, če boste pripravljeni prevzeti svoj del odgovornosti pri izvedbi," je povzel.

Kot je povedal STA, koalicijske pogodbe v novem novomeškem občinskem svetu ne bodo sklepali in bodo podobno kot v prejšnjem mandatu skušali doseči sporazum o programskem sodelovanju, h kateremu so povabili širok krog svetniških list. Ta proces bodo končali predvidoma januarja.Za nepoklicnega podžupana bo imenoval Boštjana Groblerja, dosedanjega podžupana, ki je kandidiral na Macedonijevi listi, preostale pa bo imenoval v prihodnjih tednih. Zagotovo bodo delo nadaljevali z dvema nepoklicnima podžupanoma, če bodo v strukturi svetnikov našli koga, ki bi se poklicno ukvarjal z razvojnim področjem, pa je odprta tudi ta možnost, je še napovedal Macedoni.

Največ občinskih svetnikov oz. 10 jih ima v novem mandatu županova Lista Gregorja Macedonija, ki je imela v prejšnjem mandatu tri svetniške sedeže in je s prvega mesta po moči zrinila SDS, ki je ohranila štiri sedeže.

Tretja po moči v novomeškem občinskem svetu je Zveza za Dolenjsko, ki so ji pripadla tri mesta, medtem ko je v prejšnjem mandatu uspela osvojiti le eno. Tri svetniške sedeže bo imela še Gospodarsko aktivna stranka, ki je napredovala za en sedež.

DeSUS in Solidarnost sta osvojila po dve svetniški mesti, po eno svetniško mesto pa je pripadlo NSi, SLS, SD, SNS in Dobri državi. Enako kot v prejšnjem mandatu je novomeški romski svetnik Duško Smajek. V novem novomeškem občinskem svetu je 12 žensk.

Vanj se je v novem mandatu uvrstilo 11 strank ali list, medtem ko je bilo teh v prejšnjem mandatu uvrščenih 15.

Novomeški župan Gregor Macedoni o novem mandatu

Novomeški župan Gregor Macedoni o novem mandatu