mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

AVDIO: V novomeškem jedru prenova dveh meščanskih hiš in nova stanovanja

Piše: STA

Čas objave:
24.09.2018 09:02

V Novem mestu v mesecu dni pričakujejo gradbeno dovoljenje za prenovo hiš na Glavnem trgu 2 in na Dilančevi ulici 3, ki sta v glavnini občinska last. V obeh bodo uredili skupaj 17 stanovanj predvsem za mlade družine. Naložba bo stala nekaj manj kot 2,5 milijona evrov, novomeška občina zanjo pričakuje 2,2 milijona evrov evropske in državne podpore.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na nedavni novinarski konferenci povedal, da sta hiši prazni in potrebni temeljite prenove, s prenovo in vselitvijo mladih družin pa želijo prispevati predvsem k oživitvi novomeškega središča, ki ga od lanske jeseni tudi prenavljajo.

Končanje prenove obeh meščanskih hiš načrtujejo konec prihodnjega leta. Ker hiši stojita v zgodovinskem mestnem jedru, so morali za njuno prenovo izdelati konservatorski načrt.

Skupaj nameravajo urediti 17 dve- ali trisobnih stanovanj, površine od 53 do 100 kvadratnih metrov. Na Glavnem trgu načrtujejo v dveh nadstropjih skupaj osem in na Dilančevi ulici devet stanovanj v pritličju, dveh nadstropjih in mansardi.

Ob zadostnem zanimanju bodo razmislili o treh dodatnih mansardnih stanovanjih na Glavnem trgu 2. Tam sicer načrtujejo tudi dvigalo.

Vsako stanovanje naj bi ob stavbnem sklopu, ki je ravno tako občinska last, v zaledju obeh hiš na Germovi ulici dobilo tudi avtomobilsko parkirišče. Na novomeški občini razmišljajo še o manjšem otroškem vrtcu v prostorih tamkajšnjega gostinskega lokala.


Stanovanja bodo na voljo v okviru rednega tržnega najema, pri čemer lahko mlajše družine pričakujejo določeno podporo, je še povedal Macedoni.

Meščanska hiša na Glavnem trgu 2, t. i. Fichtenauova hiša, katere polovico je njen zadnji lastnik leta 2016 podaril novomeški občini, se sicer ponaša z bogato zgodovino.

Viri jo omenjajo že leta 1738, sredi 18. stoletja pa je prešla v last kostanjeviške opatije. Hiša je nato med letoma 1770 in 1795, ko jo je kupil Janez Jurij pl. Fichtenau, menjala več lastnikov. Leta 1804 jo je prizadel požar.

Hiša je bila nato dolga leta last družine Fichtenau oz. njenih potomcev. Fichtenauovi so se v Novem mestu sprva ukvarjali s krčmarstvom, konec 18. stoletja pa so v hišnem pritličju uredili in do leta 1893, ko so pošto podržavili, upravljali mestni cesarsko kraljevi poštni urad. Po drugi svetovni vojni so večji del hiše podržavili.

Med letoma 1952 in 1958 je v času svojega službovanja na novomeški gimnaziji tam stanoval tudi slikar in grafik Bogdan Borčić, po poosamosvojitveni denacionalizaciji pa je hiša, podobno glavnini hiš novomeškega Glavnega trga, nad pritličjem opustela.

Na Dilančevi ulici 3 so bile nazadnje hotelske sobe nekdanje Restavracije pri vodnjaku, ki so kasneje prešle v zasebno in nato občinsko last.

Novomeski zupan o stanovanjih

Novomeški župan Gregor Macedoni o stanovanjih na Glavnem trgu in na Dilančevi ulici