kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Šentrupert

V ospredju proračuna za leto 2017 in 2018

Piše: Občina Šentrupert

Čas objave:
30.11.2017 15:01

Šentrupertski svetniki so zasedali na 22. redni seji.

Občinski svet Občine Šentrupert je na včerajšnji seji sprejel drugi rebalans letošnjega proračuna ter opravil splošno razpravo predloga proračuna za prihodnje leto, ki bo do 30. decembra 2017 v javni razpravi.

Bistveni razlog za predlagani drugi rebalans je izločitev projekta Poslovna cona Prelesje iz občinskega proračuna za letošnje leto. Občina je nameravala projekt prijaviti na javni razpis Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za sofinanciranje vlaganj v ekonomsko-poslovno infrastrukturo, vendar lastniki zemljišč niso želeli prodati zemljišč po ceni, ki je bila upoštevana pri izdelavi Investicijskega programa in finančne konstrukcije projekta. Projekt pod takimi pogoji ni izvedljiv, zato so njegovo uresničevanje prestavili na prihodnje leto. „Mi bomo seveda nadaljevali s pogovori z lastniki, s pogovori z investitorji in verjamem, da bo prišlo tudi do tega, da bo vladal nek razum pri odločitvah in bomo cono zgradili v skupno dobro. Konsenz je po moje vedno mogoče doseči, potrebno pa se je zavedati, da poslovna cona, ki ni komunalno urejena, potrebuje še kar nekaj vlaganj – po naših ocenah od 15 do 20 evrov po kvadratnem metru – da se uredi, kot je danes v Evropi pričakovano, kot investitorji tudi želijo. Takšna zemljišča na lokacijah, kot je naša, so lahko komunalno urejena morda okrog 30 evrov, komunalno neurejena pa verjetno okrog 10 evrov, in to investitorji dobro vedo,“ je povedal župan Občine Šentrupert Rupert Gole. 

Proračun za leto 2017 po drugem rebalansu predvideva 4 milijone evrov prihodkov in 3,9 milijona evrov odhodkov, medtem ko je bil prej znesek na obeh straneh višji – na prihodkovni strani 4,6 milijona evrov in na odhodkovni strani 4,5 milijona evrov. 

Občinski svet je opravil tudi splošno razpravo o predlogu proračuna za leto 2018, ki bo sedaj do 30. decembra v javni razpravi, med katero lahko zainteresirani posamezniki podajo predloge za dopolnitve in spremembe, ki pa morajo biti uravnoteženi. V Šentrupertu sicer v prihodnjem letu načrtujejoznaten delež investicijskih vlaganj v komunalno infrastrukturo, predvsem rekonstrukcije na delih občinskih cest, ki so potrebne prenove in v sodelovanju z DRSI dokončanje celovite prenove ceste od table Šentrupert do trga v Šentrupertu, vključno z zamenjavo glavne vodovodne cevi na tem odseku. Prav tako bo v letu 2018 zgrajen nov vodovod Brinje. Poleg tega se bo v letu 2018 veliko aktivnosti izvajalo na področju prostorskega načrtovanja, to je pri pripravi prvih sprememb občinskega prostorskega načrta in izdelavi občinskih podrobnih prostorskih načrtov za jedro Šentruperta in za medgeneracijski center.

Ostali sklepi:

Šentruperski občinski svet se je včeraj seznanil z dogovorom o sofinanciranju in finančni konstrukciji za nabavo gasilskega vozila za gašenje in reševanje z višin, za katerega bo skrbelo Prostovoljno gasilsko društvo Trebnje, hkrati pa so se strinjali tudi s sofinanciranjem plače za zaposlitev ene osebe na Gasilski zvezi Trebnje.

Svetniki so opravili tudi prvo obravnavo predloga novega statuta, saj je sedanji iz leta 2009 na nekaterih mestih neskladen z veljavno zakonodajo, potrdili pa so tudi predlagano uskladitev cen programov za oddelke dnevnega varstva v Vrtcu Čebelica. Za oddelek prvega starostnega obdobja bo nova polna cena programa 466,98 evra (0,94 odstotka višja) mesečno, za kombinirani oddelek 377,31 evra (višja za 1,68 odstotka) in za oddelek drugega starostnega obdobja 349,39 evra (višja za 4,11 odstotka).

Rupert Gole o razlogih za rebalans in nacrtih za naprej