Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

V Posavju sedmi Posavski festival pohodništva

Piše: STA

Čas objave:
12.04.2019 14:07

V Posavju se 27. aprila začenja nekaj več kot dvomesečni spomladanski del Posavskega festivala pohodništva 2019.

Njegov pomladni del bo do konca junija ponudil 23 pohodov v šestih občinah širšega Posavja, jesenski pa gastronomsko obarvane pohode. Festivala se letno udeleži približno 2000 pohodnikov, zadnja leta je del projekta Slovenija hodi. Festival s sodelovanjem območnih turističnih ponudnikov, zavodov in društev pripravlja krški Center za podjetništvo in turizem. Po podatkih prirediteljev pa ta prinaša organizirane pohodniške, kolesarske in druge ture. Skupaj letos načrtujejo več kot 30 pohodov.

Za pomladni del v lokalnem podeželskem okolju pripravljajo 23 pohodov. Ti bodo strokovno vodeni in vključujejo posavsko gastronomijo in lokalne zanimivosti ter predstavljajo posavsko naravno in kulturno dediščino. V omenjeni festival se vključuje vse več turističnih in drugih društev, gostincev, vinarjev ter ponudnikov nastanitev. S festivalom želijo Posavje umestiti med najbolj prepoznavna pohodniška območja in okrepiti njegovo turistično privlačnost, so poudarili prireditelji.

Pomladni del festivala bodo v Loki pri Zidanem mostu s tradicionalnim pohodom po poteh tamkajšnje krajevne skupnosti začeli 27. aprila, 4. maja bo sledil brestaniški Pohod po poti trapistov. Spomladanski pohodniški sklop bodo 30. junija končali z Bosonogim pohodom na Sv. Vid.



Novost letošnjega festivala je večdnevni pohod po Zasavski planinski poti, ki bo potekal med 13. in 18. majem. Tega bodo začeli na Bizeljskem, od koder se pot vzpne na Bohor. Od tam se preko Lisce in Velikega Kozja spusti v Zidani most, se vnovič vzpne na Kopitnik in Gore, spusti v Turje in preko Zgornje Rečice pripelje na Šmohor. Pot vodi nato še preko Šmohorja na Kal in Mrzlico, na Čemšeniško planino, v Izlake, na Sveto Goro, Geos, v Slivno, Zgornje Slivno in na Miklavž. Od tam vodi še preko Jevnice, Janč, Litije in Podkuma na vrh Kuma.

Pri posavskih pohodih sicer težijo k združevanja različnih dejavnosti, njihov cilj pa so dejavne počitnice, pri katerih bi gosti na posavskem podeželju preživeli več kot le dan ali dva. Tako v Posavju, ki ga zaznamujejo rečne doline, številni prenovljeni gradovi, terme, vinske kleti, pestra kulinarična ponudba, turistične kmetije, prijazno naravno okolje in gostoljubnost, vabijo tudi na krajše t. i. vikend oddihe, so še sporočili prireditelji.

Akcija Slovenija hodi letos združuje pohodniške festivale devetih slovenskih območij in ponuja več kot sto organiziranih pohodov.