Velik nasmeh Adobe Stock Odkrito.si

Kako na dopustu poskrbeti za zdrave zobe

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Voditeljica Ljubezni po domače: "Po snemanjih ...

brezčasna ljubezen Svet24.si

7 vrst ljubezni, ki jih je zaznamovala večnost

umor, pešpot ob savi1 Svet24.si

FOTO: Umor na priljubljeni sprehajalni poti ob ...

Jeffrey Epstein Svet24.si

Princ Andrew obžaluje, da je zmotno mislil

Rok in nika_instagram Najstnica.si

Nika priznala: Rok je bolj privlačen

lucija in josip Njena.si

Lucija: 'Josip ni taksen, kot se predstavlja na ...

Novice Semič

AVDIO: V Semiču predstavili prenovljeno muzejsko hišo

Piše: STA

Čas objave:
21.12.2018 14:09

Občina Semič je končala dobro leto trajajočo prenovo semiške muzejske hiše, za katere krajevno in zbirko o naravi Bele krajine skrbi metliški Belokranjski muzej. Vsa prenovitvena dela so stala nekaj manj kot 950.000 evrov, občina bo slabih 450.000 evrov zagotovila sama in razliko pokrila z denarjem partnerskega projekta Misterion.

Vodja projekta Iva Konda je na današnji novinarski konferenci povedala, da je prenova hiše, zgrajene na prelomu 18. v 19. stoletje, obsegala celotno stavbo. Da bo ta primerna za zahtevnejše razstavne postavitve, pa jo bodo opremili s sodobno opremo in hkrati prilagodili obisku gibalno oviranih.

Staremu poslopju so prizidali lesen prizidek, prenovili so tudi kletne prostore, ki jih bodo namenili predstavitvi domačega vinogradništva in vinarstva. V nadstropju muzejske hiše bodo do prihodnje jeseni postavili novo in sodobno zasnovano razstavo o naravi Bele krajine ter ob tej pripravili učno gradivo.

Prenove so se sicer lotili zaradi slabega stanja hiše in slabih razstavnih pogojev, ki niso omogočali kakovostne predstavitve semiških muzejskih zbirk oziroma kakršnekoli druge razstave ali podobne dejavnosti. Stavba, ki bo zdaj služila tudi protokolarnim potrebam, ni bila primerna niti za večje število obiskovalcev.


Prenova je obsegala še menjavo ostrešja in stavbnega pohištva ter prenovo pročelja in medetažne konstrukcije. Med drugimi deli so izvedli statično utrditev zgradbe, vgradili so dvigalo, v prizidku so uredili pisarno, učilnico, turistično-informativni center in sanitarije. Zgradbo so protipotresno sanirali in uredili napeljave.

Direktorica semiške občinske uprave Mateja Kambič je navedla, da so Občini Semič kot vodilnemu partnerju projekta Misterion - Doživetje skrivnosti voda na javnem razpisu programa sodelovanja Interreg med Slovenijo in Hrvaško odobrili denarno podporo evropskega sklada za regionalni razvoj v znesku dober milijon evrov. Skupna vrednost projekta znaša približno 1,3 milijona evrov.

Pri projektu, ki ga bodo končali jeseni 2019, z Občino Semič sodelujejo Občina Metlika, hrvaška Občina Kamanje, lokalna akcijska skupina Vallis Colapis in novomeška Kompasova poslovalnica. Pridruženi partnerji so metliški Belokranjski muzej, karlovški Gradski muzej in Športno društvo Stranska vas pri Semiču.

V okviru projekta Misterion bodo v semiški občini še nadgradili kraško učno pot ob Krupi in tam uredili učilnico na prostem, pot bodo opremili z ustreznimi pripomočki in postavili didaktična igrala, tamkajšnjo naravno in kulturno dediščino pa bodo ustrezno označili.

Semiška županja Polona Kambič o prenovi muzejske hiše

Prenova muzejske hiše v Semiču