kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Šentrupert

V Šentrupertu gledajo naprej

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.12.2012 10:42

Občinski svet Občine Šentrupert je na zadnji letošnji, na 19. redni seji, potrdil proračuna za prihodnji dve leti.

V naslednjem letu se bodo začeli uresničevati projekti, ki jih v Šentrupertu napovedujejo že dlje časa: Lesnopredelovalni center Šentrupert na območju nekdanje vojašnice na Puščavi, izgradnja čistilne naprave na Dobu in izgradnja prve faze biomasnega toplotnega dela za ogrevanje Doba, ki ga bo nadgradila še kogeneracija na lesni plin, naredili naj bi dodatno vrtino za sekundarni vir vodovoda Šentrupert, po dogovoru z Direkcijo za ceste pa naj bi se prihodnjo jesen začela tudi druga faza obnove ceste Slovenska vas-Šentrupert.

Predvidoma februarja bo sprejet občinski prostorski načrt, ki bo tudi podlaga za začetek ureditvenih del na trgu. Eden najbolj atraktivnih projektov pa je muzej na prostem Dežela kozolcev, ki bo uradno odprt junija prihodnje leto, in za katerega programske vsebine skrbno izbirajo, samo v zadnjih treh mesecih pa ga je obiskalo že tri tisoč obiskovalcev.

„Gre za investicije, ki so manjšinsko financirane s strani občinskega proračuna in večinsko s strani Javnega podjetja Energetika, se pravi, gre za projektno financiranje, ki se ne šteje v sam proračun občine. V primeru Lesnopredelovalnega centra Šentrupert pa gre za večinski del investicij s strani zasebnikov, ki bodo imeli priložnost kandidirati tudi za nepovratna sredstva, ki jih bo razpisala država, gre pa za evropska nepovratna sredstva,“ pojasnjuje župan Občine Šentrupert Rupert Gole. 


Predlog proračuna predvideva za leto 2013 4,8 milijona evrov prihodkov in 5,2 milijona evrov odhodkov, razlika je zadolževanje za investicije. Za leto 2014 pa predlog predvideva 3,4 milijona evrov prihodkov in nekaj manj odhodkov. Iz občinskega proračuna bosta v prihodnjem letu namenjena približno dva milijona evrov za investicije, in sicer predvsem za izgradnjo čistilne naprave Dob, za Center za ohranjanje kulturne dediščine, za zaključek izgradnje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij, za rekonstrukcije in adaptacije lokalnih cest ter za investicije v kanalizacijske sisteme. Pri večini investicij gre za sofinanciranje projektov, za katere je občina pridobila nepovratna sredstva z različnih javnih razpisov države in evropskih strukturnih skladov.

Sicer pa so člani in članice občinskega sveta sprejeli še novo vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2013 - ta bo 0,00196 € za kvadratni meter stavbnega zemljišča.

Rupert Gole o sofinanciranju občine