Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Trebnje

AVDIO: V Trebnjem odprli samozadostno električno avtomobilsko polnilnico

Piše: STA

Čas objave:
01.07.2019 17:05

Predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič in domači župan Alojzij Kastelic sta v Trebnjem danes predstavila in odprla tamkajšnjo samozadostno električno avtomobilsko polnilnico. To so skupaj z manjšo sončno elektrarno postavili v okviru pilotnega projekta, s katerim bodo razvijali nove modele delovanja polnilne infrastrukture.

Ribič je ob današnjem odprtju povedal, da je naložba, ki predstavlja korak naprej v razvoju sistema polnilne infrastrukture Gremo na elektriko, stala nekaj manj kot 50.000 evrov, Elektro Ljubljana pa se je pri tej povezalo z družbo Sitel in s trebanjsko občino.

Po podatkih Elektra Ljubljana je Občina Trebnje pri urejanju t. i. energetskega otoka poskrbela za sofinanciranje Eko sklada in za zemljišče, družba Sitel pa je poleg osnovne zamisli poskrbela za dobavo sončne elektrarne in oglaševalskih panelov. Elektro Ljubljana je prevzelo financiranje projekta in poskrbelo za priključek in vključitev polnilnice v sistem Gremo na elektriko.

Omenjeni trebanjski sistem so sicer povezali s sončno elektrarno in deluje po načelu samooskrbe. S projektom bodo ugotovili, koliko električne energije za električna vozila bodo lahko zagotavljali neposredno iz obnovljivih virov oz. v tem primeru z izrabo sončne energije.

V Elektru Ljubljana tudi načrtujejo, da bo trebanjska polnilnica delovala kot pilotni projekt, kjer bodo preizkušali nove rešitve, z družbo Sitel pa preudarjajo nove možnosti, kot je namestitev hranilnika energije, ki bi služil razbremenjevanju omrežja in boljšemu izkoriščanju energije, pridelane v sončni elektrarni.

Delovanje trebanjske polnilnice bodo sistematično spremljali in analizirali. Čaka pa jih še "velik razvoj na področju javne polnilne infrastrukture, od pametnega polnjenja do zagotavljanja več obnovljivih virov energije za elektrifikacijo prometa", širitev ponudbe in prilagajanje trgu. Polnilna infrastruktura pa se bo povezovala z novimi tehnološkimi rešitvami, so med drugim sporočili iz Elektra Ljubljana.

Andrej Ribič o trebanjski samozadostni električni avtomobilski polnilnici