andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Kočevje

Volkovi napadli čredo ovac

Piše: STA

Čas objave:
04.08.2019 20:17

V Željnah pri Kočevju je v noči na nedeljo trop volkov pokončal najmanj 20 ovac. "To se je zgodilo v neposredni bližini naselja in otroškega igrišča," so sporočili iz Civilne iniciative Aktivna Kočevska.

"Cveto Štimec ima čredo ovac na vzorno ograjenem pašniku. Ograja je visoka tudi več kot dva metra in je dodatno varovana z električnim pastirjem," so zapisali in navedli, da je "trop volkov pokončal najmanj 20 ovac". Točnega števila še ne vedo, ker se je čreda razbežala in poškodovane ovce še iščejo.

V civilni iniciativi so oba pristojna ministrstva in vlado pozvali k bolj odločnim ukrepom. "Zanima nas naša varnost in varnost našega premoženja," so izpostavili ter napovedali, da bo "prišlo do upravičenega samoorganiziranja prebivalcev, če učinkovitih ukrepov ne bo".

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je prav zaradi problematike napada volkov na rejne živali v petek obiskal Gorenje Novake na Cerkljanskem, Bloke in Kočevje. Na Kočevskem so že pred njegovim obiskom pozivali, naj interventni zakon za odstrel popravijo tako, da bo njegovo izvajanje učinkovito.

V državi je po ocenah okoli 100 volkov, težave z njimi se stopnjujejo, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča ni izvajalo njihovih odvzemov iz narave. Po interventnem zakonu je za odstrel predvidenih 11 volkov po posebnih postopkih, a doslej lovci na njegovih podlagi niso odstrelili še nobenega volka.