Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Žužemberk

V Žužemberku danes diši

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.01.2013 10:03

Na kmečkem turizmu Pucelj v Žužemberku bo danes ob 11. uri potekalo tradicionalno 18. kračevanje z licitacijo darovanih domačih suhomesnatih izdelkov, predvsem svinjskih krač in drugih darov.

Kračevanje prirejajo ob današnjem godu sv. Antona Puščavnika, zavetnika živinorejcev, zbrani denar pa bodo namenili obnovi območnih sakralnih spomenikov.

Kot je predsednik Turističnega društva Suha krajina Vlado Kostevc povedal, so s kračevanjem v Žužemberku obudili star krajevni običaj, ki je prerasel v družabni dogodek z licitacijo različnih domačih suhomesnatih izdelkov, hkrati pa tudi različnih umetniških del, ki jih v ta namen vsako leto prispevajo okoliški umetniki.

Prireditev začnejo z dopoldansko mašo, tej pa sledi licitacija, ki jo na šaljiv način opravijo tako imenovani kračmani. Ves zbrani denar so doslej namenili za obnovo žužemberških sakralnih spomenikov, predvsem za obnovo tamkajšnje podružnične cerkve sv. Roka iz 17. stoletja, v kateri stoji tudi stranki oltar omenjenega svetnika, je še povedal Kostevc.

V Egiptu rojeni krščanski menih sv. Anton Puščavnik, ponekod v Sloveniji imenovan tudi prašičkar, naj bi živel med 3. in 4. stoletjem našega štetja. Kot meniha so ga pogosto upodabljali v kožuhu, s knjigo, v skušnjavah demonov ali tudi s palico, prašičem in zvončkom.

Podlaga za omenjene podobe so srednjeveške legende, ko so menihi antoniti hodili po ulicah mest in prosili darov, med katerimi so bile tudi koline. Tako je sv. Anton Puščavnik postal zavetnik živinorejcev, pastirjev, mesarjev, proti ognju v hlevih, gasilcev in proti kugi.

(Foto: Arhiv RK)