mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Žužemberk

V Žužemberku odprtje novozgrajenega otroškega vrtca

Piše: STA

Čas objave:
15.07.2019 10:38

V Žužemberku so v okviru praznovanja občinskega praznika odprli novozgrajeni osrednji občinski otroški vrtec Sonček. Naložba je stala 3,1 milijona evrov, približno 570.000 evrov bo občina zanjo dobila iz Eko sklada. Otroci se bodo v novi vrtec vselili z novim šolskim letom.

Po podatkih žužemberške občine gre za leseno montažno novogradnjo, s katero so po letu gradnje nadomestili leta 1976 zgrajeno, večkrat dograjeno, prenavljano, pretesno in odsluženo montažno stavbo.

Stari trioddelčni zastareli in energijsko potratni vrtec na Jurčičevi ulici so porušili, na njegovem mestu pa zgradili novo, energetsko varčnejšo zgradbo z devet oddelki v dveh nadstropjih. V novem otroškem vrtcu bodo združili vse štiri žužemberške, pred njegovo gradnjo na štirih mestih delujoče skupine, hkrati so v njem zgradili in opremili skupno kuhinjo za vse vrtčevske oddelke.

Novi sodobno opremljeni otroški vrtec ima večje igralne površine, ki jih je občina še v mandatu prejšnjega občinskega vodstva zagotovila z dokupom dela sosednjega zemljišča. Za nemoteno varstvo otrok med gradnjo pa so poskrbeli tako, da so dva oddelka namestili v Osnovni šoli Žužemberk, en oddelek pa gostuje v podružnični osnovni šoli na Dvoru.


Ob vrtcu nameravajo zgraditi še dodatna parkirišča, naložbo vanje pa so ocenili na dodatnih približno 120.000 evrov, so še pristavili na žužemberški občini.

Ravnateljica žužemberške osnovne šole z vrtcem Mira Kovač je za medije navedla, da bo v novi vrtec Sonček oz. v tamkajšnjo enoto Jurček v novem šolskem letu vključenih 136, v enoto Medo na Dvoru pa 76 vrtičkarjev.

Pristavila je, da naj bi z novim letom v novem vrtcu oz. v njegovi enoti Jurček začel delovati še deveti oddelek, ki bo postopno do največ 14 otrok sprejemal otroke, ki bodo dosegli 11-mesečni starostni pogoj za vstop v vrtec. Do konca novega šolskega leta na bi tako vrtčevsko enoto v Žužemberku obiskovalo skupaj 150 otrok.

Kot je Kovačeva povedala ob lanski vzidavi temeljnega kamna, se suhokranjska Občina Žužemberk hitro razvija tudi v demografskem pogledu, v tamkajšnji osnovni šoli pa je število šolarjev med letoma 2013 in 2018 naraslo za približno 90.