Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

V&F: Gregorjev sejem vabi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.03.2013 13:14

Na Grabnu v Novem mestu se na 19. Gregorjevem sejmu kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva do nedelje predstavlja 200 razstavljalcev. Kmetijska zadruga KZ Krka pa je sejem obogatila s prireditvami in razstavami.

Sejem, ki je dopoldne odprl vrata je že danes obiskalo veliko število obiskovalcev, sicer pa jih organizatorji do nedelje, ko se bo sejem zaključil, pričakujejo 30.000.

Na tretjem največjem sejmu v Sloveniji so letos kmetijski mehanizaciji namenili še več razstavnih površin. Tako pred začetkom kmetijske sezone predstavijo vse, kar je na kmetijah potrebno pri prireji mleka in mesa, pri pridelavi zelenjave, v sadovnjakih, vinogradih in na vrtovih.

Sejem so poleg izobraževalnih vsebin obogatili s številnimi obsejemskimi predstavitvami in razstavami.

V imenu organizatorja je obiskovalce na današnji otvoritvi sejma pozdravil direktor KZ Krka Jurij Vončina, ki je povedal, da mora biti zadruga nosilec kmetijske stroke v prostoru in povezovalec pridelovalcev in potrošnikov. S sejmom želijo spodbuditi rast kmetijstva ter prispevati k prenosu znanja in izkušenj. Kmetijska panoga je tista v kateri se lahko ustvari največja dodana vrednost je dejal Vončina, a to bomo dosegli le z znanjem, sodobno tehnologijo in novostmi. Za finančno krizo nastopi prehranska je prepričan Vončina, zato si moramo prizadevati za konkurenčnost slovenskega kmetijstva, da bi si zagotovili slovensko, doma pridelano hrano.


Predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk je pohvalil organizacijo sejma in dejal, da tovrstni regijski sejmi postajajo vse bolj pomembni. Prav tako postaja hrana vse pomembnejša strateška dobrina. Ob zadnjih prehranskih aferah bo zagotovo tudi slovenski kupec znal ceniti doma pridelano hrano četudi bo zanjo plačal nekoliko več.

Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič. Čestital je novomeški zadrugi za organizacijo sejma, ki kot tak predstavlja dodano vrednost v kmetijstvu. KZ Krka je po poslovanju svetel zgled ostalim zadrugam v Sloveniji, saj so se posvetili organizaciji proizvodnje, uvajanju novosti in so vodilna zadruga v Sloveniji na področju zelenjadarstva. Kot je še povedal Bogovič, je novomeška zadruga edina zadruga s področja zelenjadarstva, ki bo deležna državne pomoči in dodal, da je lokalna pridelana hrana tista na katero je treba prisegat, hkrati pa med seboj povezati pridelovalce hrane.


Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje v odhajanju


19. Gregorjev sejem 2013.flv