kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

V&F: Na protestu 100 ljudi, Muhič ne bo več kandidiral

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.11.2012 05:23

Demonstracije na novomeškem Glavnem trgu, kjer se je zbralo okoli 300 ljudi, potekajo mirno. Za varnost skrbi večje število policistov, slišati je bilo le nekaj petard. Na trg je prišla tudi skupina pobudnikov peticije za ljudsko nezaupnico in jo prebrala.

V studiu Radia Krka smo pred tem gostili župana Muhiča. Pogovarjali smo se o aktualnem dogajanju in očitkih, ki letijo na občino. Med drugim je Muhič napovedal, da ne bo več kandidiral za župana. Prisluhnite pogovoru.

Znova so se protestniki zbrali v Ljubljani, zbralo se je več kot 3000 protestnikov. Nezadovoljstvo s stanjem v državi poteka tudi v Kopru, Novem mestu in Novi Gorici. Po izbruhu nasilja v Mariboru se vrstijo pozivi k mirnim protestom.

Skupina državljank in državljanov se bo danes udeležila shoda v Novem mestu, na Glavnem trgu. Pri Kettejevem vodnjaku so prebrali glavne zahteve iz Peticije za ljudsko nezaupnico. Poleg tega bodo prebrali Deklaracijo o svobodi ljudstva, v kateri bodo razglasili neodtujljivo pravico svobodnega ljudstva, da samo odloča o svoji usodi.

Kaj so zapisali pobudniki protestna facebook profilu Za Novo mesto, brez župana Muhiča


Vsi na Shod za novo Novo mesto!

V luči nedavnih razkritij koruptivnih poslov znotraj novomeške občine, političnega trgovanja z javnimi funkcijami in nepotističnih oziroma klientelističnih hobotnic, se tudi Novomeščani pridružujemo miroljub
nemu uporu, ki se je iz Maribora razširil po celi Sloveniji. Dovolj je bilo laži in sprenevedanja naših izvoljenih "predstavnikov", ki se obnašajo kot da je to kar počnejo nekaj popolnoma normalnega in vsakdanjega in ne kažejo niti kančka slabe vesti ali obžalovanja za lastna protipravna početja. Očitno je, da se je takšen način političnega dela zažrl v vse pore našega političnega sistema. Tako lokalnega kot tudi državnega.

Namen shoda torej ne bo zgolj protest proti konkretni osebi - županu Alojzu Muhiču. Zavedati se moramo, da odgovornost za nastalo situacijo ne leži na plečih zgolj enega posameznika, četudi je ta za njo soodgovoren. Ta shod je del širšega gibanja za prevetritev lokalnega in tudi širšega slovenskega političnega prostora, kateremu je zavajanje in izigravanje ljudstva ter političnega in pravnega sistema postal vsakdanji način dela. V dobrobit sebe in bodočih rodov tega mesta in države, moramo temu narediti KONEC!

Zato vas vse pozivamo, da se v petek 30.11.2012 ob 16. uri udeležite miroljubnega Shoda za Novo mesto, ki bo potekal na Glavnem trgu. S slogo in ne z nasiljem pokažimo, da smo zmožni preseči mačehovsko politiko, ki nam je ugrabila mesto in državo, ter ju vzemimo nazaj v svoje roke!

Za novo Novo mesto!

______________________________________________________________________________

Predsednik republike Danilo Türk je državljanke in državljane prosil, naj se v protestih vzdržijo nasilja in ne nasedajo provokacijam, ki bi protestom lahko vzele njihovo sporočilno moč. Premier Janez Janša pa meni, da si vsak, ki se odloči za miren protest, da doseže pozitivne spremembe v družbi, zasluži priznanje aktivnega državljana.

Tudi policija vsem protestnikom sporoča, naj ne nasedajo provokacijam tistih, čigar cilj ni izražanje protesta, temveč povzročanje prekrškov oziroma kaznivih dejanj.

Obenem vse udeležence opozarjajo, da je na javnih zbiranjih prepovedano pri sebi imeti orožje, eksplozivne snovi, pirotehnične izdelke ali nevarne predmete in snovi. Prav tako ljudem sporočajo, naj upoštevajo opozorila in navodila policije.

Protesti so se začeli prejšnji teden v Mariboru z zahtevami po odstopu župana Franca Kanglerja. V ponedeljek pa so se na 2. Mariborski vstaji protesti spremenili v izgrede. Nasilje na protestih so obsodili politiki in tudi civilna družba.

Protesti so se doslej zvrstili v Ljubljani, Kranju in na Jesenicah, za ponedeljek pa je napovedana 3. Mariborska vstaja.