Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kočevje

Več kot 400 prostovoljcev posadilo 10.000 sadik gozdnega drevja

Piše: STA

Čas objave:
15.10.2018 09:15

Družba Slovenski državni gozdovi je prejšnji konec tedna s partnerji na šestih lokacijah po Sloveniji izvedla prostovoljsko akcijo pogozdovanja v vetrolomu poškodovanih gozdov. V akciji je sodelovalo preko 400 prostovoljcev, ki so posadili 10.000 sadik gozdnega drevja. Največ jih je sadilo v Kočevju, kjer se jim je pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor.

"Gozdovi zaradi naravnih ujm potrebujejo našo pomoč, čeprav si na dolgi rok pomagajo sami. Tokrat bomo skušali dati svoj prispevek k obnovi gozdov in ohranitvi narave," je zbrane udeležence nagovoril predsednik Pahor, so sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi.

Vseslovenska akcija pogozdovanja z naslovom Pomladimo gozdove se je začela ob deveti uri na šestih lokacijah po Sloveniji, in sicer tudi v Kočevju.

Udeležilo se je je skupno več kot 400 prostovoljcev, kar je preseglo pričakovanja organizatorjev. V Kočevju je sadilo okoli 170 prostovoljcev, med njimi so bile tudi večje skupine tabornikov in skavtov.


Organizirano so se jim pri obnovi poškodovanih gozdov pridružili predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije ter člani Zveze tabornikov Slovenije in Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Na površini okoli pet hektarjev gozdov so posadili skupno 10.000 sadik gozdnega drevja - smreke, macesna, bukve, gorskega javorja, češnje in jerebike. Najbolj obsežna akcija je potekala na Kočevskem, kjer so posadili okoli 3100 mladih dreves.

"V družbi Slovenski državni gozdovi načrtujemo, da bo akcija pogozdovanja postala tradicionalna, saj so slovenske gozdove v zadnjih letih prizadele tri velike naravne ujme - žledelom, napad podlubnikov in vetrolom," so navedli.

S sobotno akcijo začenjajo obnovo državnih gozdov, ki bo trajala več let. Po načrtu obnove bodo morali s sadnjo obnoviti več kot 150 hektarjev gozdov in posaditi okoli pol milijona sadik. Skupna površina za obnovo (naravna obnova in obnova s sadnjo) sicer v državnih gozdovih znaša več kot 2200 hektarjev.