Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO: 2. mednarodno srečanje »V jati z drugačnimi«

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.10.2017 07:24

Novo mesto je gostilo 2. mednarodno srečanje oseb z motnjo in brez motnje v duševnem in telesnem razvoju »V jati z drugačnimi«.

Prvo srečanje je bilo organizirano lani, na pobudo dr. Dieterja Klammerja, ki že več let organizira srečanje Inclusia v Celovcu. Bistvo srečanj je, da se osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju družijo z osebami brez motnje - z učenci, dijaki, učitelji, občani, s spremljevalci udeleženih skupin ipd - in med seboj, z namenom, da se vključijo v različna okolja, kjer jim prisluhnejo, jih spoznajo, sprejmejo, se skupaj zabavajo, se drug od drugega učijo in pokažejo svoje talente.

V sklopu srečanja, ki je potekal pod okriljem Varstveno delovnega centra Novo mesto, so bile na različnih lokacijah številne aktivnosti. V program so se vključile osnovne in srednje šole, Varstveno delovni center Novo mesto z enotama Bršljin in Šmihel, pa tudi Dom starejših občanov Novo mesto in številni drugi. Udeleženci so si najprej ogledali Krkin obrat Notol, zatem center Novega mesta in obiskali Knjižnico Mirana Jarca. V Gostišču Loka je bil krajši kulturni program, zatem pa je v Gostišču Loka sledil ples ob glasbi.

Med drugim je Srednja zdravstvena in kemijska šola Šolskega centra Novo mesto pripravila delavnico nege rok in ličenja, na Ekonomski šoli so imeli delavnico fotografiranja in snemanja intervjuja, izdelovali pa so tudi okvirje za fotografije. Na OŠ Drska so v sodelovanju z Udrugo Bolje sutra iz Koprivnice pripravili kuharsko delavnico testenin in hrane iz kopriv, imeli pa so tudi naravoslovni dan o vodi. Na OŠ Bršljin so v sodelovanju s Centrom za pružanje usluga iz Ozlja z pripravili delavnico barvanja deščic, izdelovali pa so tudi naravno kozmetiko, na OŠ s prilagojenim programom Dragotin Kette je OŠ Drska pripravila glasbeno plesno delavnico, bila pa je še vrsta zanimivih sodelovanj med šolami in različnimi ustanovami, ki so medsebojno spoznavali svoje prednosti in si pomagali pri premagovanju težav zaradi motenj v telesnem in duševnem razvoju.