900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO: 3. Praznik situl

Piše: M.K.

Čas objave:
01.07.2018 11:47

Na Muzejskih vrtovih v Novem mestu je včeraj potekal 3. festival prazgodovinskega življenja in kulinarike.

Letošnji Praznik situl je zaradi prenove Glavnega trga potekal na Muzejskih vrtovih. Od 18. ure dalje je tako potekala tržnica s prikazom starodavnih obrti in izdelkov, na voljo je bila gostinska ponudba s pridihom prazgodovinske kulinarike in napitkov ter prazgodovinska kuhinja – delavnica peke rib.

Pripravili so tudi izbor knezovih vojščakov – tekmovanje v metu sulice in streljanju z lokom ter delavnice za otroke: Lonček skuhaj - peka prazgodovinskih kruhkov, izdelava miniaturnih situl in Izdelava usnjenih zapestnic.

Od 19. do 21. ure je bil osrednji program s pozdravnim nagovorom in predstavitvijo prazgodovinskega dogajanja – tržnica z rokodelskimi izdelki, delavnice, tekmovanja, glasba, plesi, urjenje vojščakov, do 22. ure pa je potekala Vrnitev kneza z zmagovitega pohoda – odrska uprizoritev s plesom, glasbo in prazgodovinskimi boji z ročkami. Pripravili so tudi Izbor knezovih vojščakov – razglasitev s podelitvijo nagrad, za konec pa še koncert skupine Beer Belly, ki izvaja tradicionalno irsko, škotsko in keltsko glasbo. Ves čas so si lahko obiskovalci ogledali stalno arheološka razstavaz vodstvom po situlskih spomenikih.