kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

VIDEO: 60 let Rodu Gorjanskih tabornikov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.11.2012 11:00

60-letnico delovanja je letos praznoval novomeški Rod Gorjanskih tabornikov. Ob tem jubileju so pripravili več prireditev.

Zadnji dogodek, v sklopu praznovanja, je bilo odprtje fotografske razstave v knjigarni Goga, ko so predstavili tovarištvo in zaobljubo sožitju z naravo številnih generacij novomeških tabornikov.

Rod gorjanskih tabornikov je bil ustanovljen 27. aprila 1952. Takrat je nekaj zanesenjakov na novomeški Gimnaziji ustanovilo Družino gorjanskih tabornikov. Dejavnosti novomeških tabornikov so bile vedno trdno povezane z Gorjanci, zato si je Družina nadela ime po tem dolenjskem gričevju.
Kmalu po ustanovitvi se je Družina preimenovala v Rod gorjanskih tabornikov. Uvodnih akcij se je udeleževalo nekaj deset članov, prvi tabor pa so organizirali avgusta 1952 na prostoru današnjega kampa Otočec. Sledila so izredno aktivna in uspešna leta, ko so si akcije kar sledile ena drugi in ko so novomeški taborniki na slovenskih mnogobojih dosegali neverjetne uspehe. Vod Strela, ki ga lahko v taborniški zgodovini posebej podčrtan, je bil v tistem času izredno aktiven. Poleg predanega dela in obvladovanja taborniških veščin so aprila leta 1955 izdali prvi taborniški časopis v pokrajini - Tomahawk, ki je sčasoma prešel v časopis Strela in postal januarja 1956 glasilo novomeških tabornikov, kar je ostal vse do današnjih dni. Konec leta 1956 se je Rod preimenoval v Odred gorjanskih tabornikov in nadaljeval z uspešnim delom. Leta 1959 je štel okoli 220 članov. Sledila so leta, ko je taborništvo v Novem mestu nadaljevalo uspešno pot in se je skozi taborniške vrste zvrstilo mnogo danes uspešnih poslovnežev, univerzitetnih profesorjev in drugih cenjenih posameznikov, ki so se zaradi službenih ali drugih vzrokov nastanili po celi Sloveniji. Večina njih ni nikoli pozabila svojih taborniških let med gorjanskimi taborniki.


Tako je tudi nastala fotografska razstava RGT – 60 let, ki vključuje gradivo od začetkov taborniške organizacije na Dolenjskem do jubilejnega leta.


Rod Gorjanskih tabornikov