janez usenik Odkrito.si

Voditelj na Pop TV: Luke Dončića imam poln kufer!

neymar re Svet24.si

VIDEO: Brazilci v šoku: so ostali brez Neymarja?

boris-becker_re Svet24.si

Beckerjev diplomatski potni list v bistvu ...

FOTO1 Dojencki Svet24.si

Kradli slovenske otroke in jih prodajali na Zahod?...

Hailey Baldwin-justin bieber-poljub Najstnica.si

Hailey Baldwin in Justin Bieber ujeta med ...

uvodna Petisvet

Očka, ne bo me več k tebi

Nick Vujičić Njena.si

Žena Nicka Vujičića iskreno o tem, kaj čuti do...

Novice Novo mesto

VIDEO: Novomeški šport skozi čas

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.11.2017 12:01

V počastitev 120-letnice rojstva Novomeščana Leona Štuklja bo prihodnje leto v znamenju številnih prireditev na temo zdravega športnega duha.

V Mestni občini Novo mesto bomo prihodnje leto obeleževali 120-letnico rojstva največjega slovenskega olimpijca, Novomeščana Leona Štuklja. V ta namen bo vrsta prireditev.

Pod okriljem Mestne občine Novo mesto oz. Zavoda Novo mesto bo poudarek na pomenu zdravega športnega duha, ki ga je utelešal someščan, pripravljena je bogata športno-rekreativna ponudba aktivnosti, v ospredju pa bo tudi izročilo naše bogate kulturne dediščine.

Letos mineva tudi 130 let od ustanovitve Društva Sokol, ki gotovo predstavlja enega izmed najpomembnejših gradnikov novomeškega športnega izročila. Končni cilj društva, ki se mu je 20 let po ustanovitvi pridružil tudi Leon Štukelj, je bila celovitost človeka, ki jo je dosegal z močjo telesa, duha, srca in z močjo značaja. Iz tradicije in izročila sokolskega društva so črpala številna novomeška športna društva in klubi ter posamezniki, ki so v drugi polovici 20. stoletja do današnjih dni dosegali vrhunske rezultate na nacionalni in mednarodni ravni.

Športno leto v Novem mestu so tako začeli včeraj, skoraj natanko leto pred osrednjim dogodkom in le dan po 119. rojstnem dnevu Leona Štuklja, s pogovornim večerom, naslovljenim Novomeški šport skozi čas, ko je Zavod Novo mesto pripravil pogovorni večer. O športu, zdravem duhu in njegovih koreninah v novomeški zgodovini se je novinarka Jasmina Spahalić pogovarjala z Majdo Pungerčar, Jasno Dokl Osolnik, Jano Vernig, Juretom Zrimškom, Igorjem Primcem, Matjažem Smodišem in s Francem Mikcem.