Sabina veit z dojenckom Odkrito.si

Slovenska športnica spregovorila o 8-mesečni ...

table rock_ladjica-17 mrtvih Svet24.si

VIDEO: Izgubila je devet članov družine. Prosila...

Indijanka prerokuje Petisvet

Prerokba starodavnih Indijancev se uresničuje?

toca Svet24.si

VIDEO: Noro! Zapadlo je za 20 centimetrov - toče!

gozd_sprehod Svet24.si

Mora biti prava, a tudi zdrava

Četrti \'da\' Dese Muck Njena.si

Desa Muck se je zopet poročila

poroka Njena.si

Dončič razkril skrivnost: Zadoneli so poročni ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Prvi dan cirkus, ulična in gibalna predstava

Piše: M.K.

Čas objave:
06.07.2018 09:47

Festival uličnega gledališča Rudi Potepuški je obiskovalcem na gradu Grm uvodoma ponudil pohodno cirkuško predstavo in ulično predstavo.

Ob 18. uri je bila na ogled pohodna cirkuška predstava Sledi mi. V njej se Ward Mortier in Thomas Decaesstecker soočata in igrata z javnim prostorom tukaj in zdaj. Duo je popeljal gledalce in potovalne sodruge, sledilce, na akrobatsko-gledališki izlet skozi mestno okolje, ki po poti ponuja raznovrstne vsakdanjosti.

Uro pozneje so si obiskovalci ogledali ulično predstavo z naslovom Čreda. V njej tradicionalni francoski pastir čuva čredo živali, ki se pase sredi zabave. Delo z njimi ni lahko! Ta nenavadna bitja brez možganov še pri vsakdanjih opravilih, kot so prehranjevanje, spanje in parjenje, povzročajo nered. Predstava, ki je primerna za vso publiko, je bila zasnovana z namenom, da zasede velike površine in da jo lahko vidi kar največ̌ gledalcev. Čreda je tako presenetila s svojimi neobičajnimi živalskimi navadami in gledalce odgnala na pašo med realnost in fikcijo.

Ob 20. uri pa je bila na vrsti še gibalna predstava Zmajevo zrcalo. Gre za pripovedko o iskalcu zmajev, ki je prepotoval celo Zemljo, da bi našel in razgrnil skrivnostno ogrinjalo zavito okoli tega mitičnega bitja, ki ga prepoznamo v vseh kulturah sveta. Legenda o zmaju pravzaprav predstavlja notranje potovanje vsakega izmed nas, saj je vsak človek zmožen slabih in škodoželjnih dejanj, kadar deluje iz strahu. Hkrati pa v sebi nosi modrost in pogum, da v ta svet posadi semena sodelovanja, spoštovanja in ustvarjalnega delovanja. V predstavi so se prepletala različna performativna sredstva od uličnega gledališča, sodobnega in izraznega plesa, akrobatike in cirkusa pa do borilnih veščin in klasičnih kitajskih plesov s pahljačami.