krizaj Odkrito.si

Bojan Križaj zapustil dom pri Tržiču: prestiž ...

sneg, sneženje, 20. 11. 2018 Svet24.si

FOTO: Kratko in sladko: vozniki bentijo, na ...

žalostna punčka Petisvet.si

Mamica moja, mamica moja!

bitcoin Svet24.si

Bitcoin strmo padel, izgubil že 66 odstotkov

meghan markle_nosečnost_2 Svet24.si

FOTO: Konec skrivalnic za Meghan

Priyanka Chopra, nick jonas Najstnica.si

Nick Jonas o bitki z boleznijo

noč na kmetiji Njena.si

Vabilo kmetice na seks v troje razkrila ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Prvi dan cirkus, ulična in gibalna predstava

Piše: M.K.

Čas objave:
06.07.2018 09:47

Festival uličnega gledališča Rudi Potepuški je obiskovalcem na gradu Grm uvodoma ponudil pohodno cirkuško predstavo in ulično predstavo.

Ob 18. uri je bila na ogled pohodna cirkuška predstava Sledi mi. V njej se Ward Mortier in Thomas Decaesstecker soočata in igrata z javnim prostorom tukaj in zdaj. Duo je popeljal gledalce in potovalne sodruge, sledilce, na akrobatsko-gledališki izlet skozi mestno okolje, ki po poti ponuja raznovrstne vsakdanjosti.

Uro pozneje so si obiskovalci ogledali ulično predstavo z naslovom Čreda. V njej tradicionalni francoski pastir čuva čredo živali, ki se pase sredi zabave. Delo z njimi ni lahko! Ta nenavadna bitja brez možganov še pri vsakdanjih opravilih, kot so prehranjevanje, spanje in parjenje, povzročajo nered. Predstava, ki je primerna za vso publiko, je bila zasnovana z namenom, da zasede velike površine in da jo lahko vidi kar največ̌ gledalcev. Čreda je tako presenetila s svojimi neobičajnimi živalskimi navadami in gledalce odgnala na pašo med realnost in fikcijo.

Ob 20. uri pa je bila na vrsti še gibalna predstava Zmajevo zrcalo. Gre za pripovedko o iskalcu zmajev, ki je prepotoval celo Zemljo, da bi našel in razgrnil skrivnostno ogrinjalo zavito okoli tega mitičnega bitja, ki ga prepoznamo v vseh kulturah sveta. Legenda o zmaju pravzaprav predstavlja notranje potovanje vsakega izmed nas, saj je vsak človek zmožen slabih in škodoželjnih dejanj, kadar deluje iz strahu. Hkrati pa v sebi nosi modrost in pogum, da v ta svet posadi semena sodelovanja, spoštovanja in ustvarjalnega delovanja. V predstavi so se prepletala različna performativna sredstva od uličnega gledališča, sodobnega in izraznega plesa, akrobatike in cirkusa pa do borilnih veščin in klasičnih kitajskih plesov s pahljačami.