gojmir lesnjak gojc Odkrito.si

To je nočna mora Gojmirja Lešnjaka - Gojca!

Mojca Žnidarič Svet24.si

Poslanki kazen na dan izvolitve

joga Petisvet.si

Test: Kje ste na svoji poti?!

Šerbi Svet24.si

Neposredna in nasmejana Šerbi se je usedla v srca...

diana sarah smucanje Svet24.si

Meghan in Kate primerja s sabo in princeso Diano

Bine Volcic z menijem fatalnega vecera_resize Njena.si

Znan slovenski kuhar intenzivno trenira

Saša Lendero Njena.si

Kdo je tako zlomil Sašo Lendero?

Novice Novo mesto

VIDEO: Prvi dan cirkus, ulična in gibalna predstava

Piše: M.K.

Čas objave:
06.07.2018 09:47

Festival uličnega gledališča Rudi Potepuški je obiskovalcem na gradu Grm uvodoma ponudil pohodno cirkuško predstavo in ulično predstavo.

Ob 18. uri je bila na ogled pohodna cirkuška predstava Sledi mi. V njej se Ward Mortier in Thomas Decaesstecker soočata in igrata z javnim prostorom tukaj in zdaj. Duo je popeljal gledalce in potovalne sodruge, sledilce, na akrobatsko-gledališki izlet skozi mestno okolje, ki po poti ponuja raznovrstne vsakdanjosti.

Uro pozneje so si obiskovalci ogledali ulično predstavo z naslovom Čreda. V njej tradicionalni francoski pastir čuva čredo živali, ki se pase sredi zabave. Delo z njimi ni lahko! Ta nenavadna bitja brez možganov še pri vsakdanjih opravilih, kot so prehranjevanje, spanje in parjenje, povzročajo nered. Predstava, ki je primerna za vso publiko, je bila zasnovana z namenom, da zasede velike površine in da jo lahko vidi kar največ̌ gledalcev. Čreda je tako presenetila s svojimi neobičajnimi živalskimi navadami in gledalce odgnala na pašo med realnost in fikcijo.

Ob 20. uri pa je bila na vrsti še gibalna predstava Zmajevo zrcalo. Gre za pripovedko o iskalcu zmajev, ki je prepotoval celo Zemljo, da bi našel in razgrnil skrivnostno ogrinjalo zavito okoli tega mitičnega bitja, ki ga prepoznamo v vseh kulturah sveta. Legenda o zmaju pravzaprav predstavlja notranje potovanje vsakega izmed nas, saj je vsak človek zmožen slabih in škodoželjnih dejanj, kadar deluje iz strahu. Hkrati pa v sebi nosi modrost in pogum, da v ta svet posadi semena sodelovanja, spoštovanja in ustvarjalnega delovanja. V predstavi so se prepletala različna performativna sredstva od uličnega gledališča, sodobnega in izraznega plesa, akrobatike in cirkusa pa do borilnih veščin in klasičnih kitajskih plesov s pahljačami.