Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Z zbora članov Društva za srce

Piše: Radio Krka/M.K.

Čas objave:
08.03.2018 12:37

V Novem mestu je bil včeraj volilni in jubilejni zbor članov Društva za srce, podružnice za Dolenjsko in Belo krajino.

Društvo letos praznuje 20-letnico obstoja. Sprva je bilo malo članov, nič izkušenj, delovalo je brez prostorov in z nič denarja. A pravi ljudje so s svojim znanjem, zagnanostjo in humanostjo društvu pridobili sloves tudi na državnem nivoju.

Veliko je bilo narejenega na osveščanju prebivalstva na tem območju, pri ljudeh pa jim je uspelo vzbuditi zavedanje, da mora vsak sam poskrbeti za svoje zdravje, zlasti za srce in ožilje, ki omogočata kakovostnejše življenje.

Več kot 200 nalog so izpeljali v 2 desetletjih. Danes je od 1.100 do 1.200 članov, ki so najboljši ambasadorji za prepoznavnost društva in širitev društvene dejavnosti. Med najpomembnejšimi nalogami so zagotovo prizadevanja za zmanjšanje bolezni srca in ožilja. Doslej jim je samo v lanskem letu uspelo to zmanjšati za tretjino, nabavili so preko 170 javno dostopnih aparatov za oživljanje, v sklopu izobraževanj pa so izpeljali preko 5000 različnih predavanj. Pomembna pridobitev, za katero so si prizadevali tudi v Društvu za srce, pa je zagotovo razširitev kardiologije v novomeški splošni bolnišnici in novopostavljeni katetrski laboratorij, ki je izjemnega pomena v preventivnem in inavazivnem delu pomoči srčnim bolnikom.

Prim.dr. Iztok Gradecki je ob tem imel predavanje "Skupaj zmoremo več", v katerem je poudaril sodelovanje v regiji. Naša regija - Dolenjska, Bela krajina in Posavje - je bila do nedavnega brez možnosti opravljanja interventne kardiologije, ki rešuje življenja posameznikov. V sodelovanju s Splošno bolnišnico Novo mesto, nekaj odločnimi posamezniki, strokovno javnostjo in s civilno družbo, seveda pa tudi s pomočjo posameznih izjemno aktivnih društev v regiji,  so uspeli prepričati Ministrstvo RS za zdravje in ostale pomembne pri odločanju o tem, kaj ljudje v regiji za izboljšanje zdravja potrebujejo. Padla je odločitev, projekt je bil potrjen, denar zbran, resorno ministrstvo pa je financiralo opremo katetrskega laboratorija v SB Novo mesto. Ekipa strokovnjakov  je vse od odprtja oktobra lani opravila že več kot 350 takšnih preiskav in rešili mnoga življenja.

V oddaji S krko naokoli o Društvu za srce