Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

horoskop_astrologija_zodiak Svet24.si

Horoskop za četrtek, 22. avgusta

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

skiro Svet24.si

Če boste s skirojem prehitri, vam lahko izrečejo...

1_Lara_Goršek_Kos Svet24.si

Lara Goršek Kos: "Ko sem ga videla, sem vedela, ...

VALENTINA PLASKAN Njena.si

Zvezda Štorije zdaj v voditeljske vode

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Novice Novo mesto

VIDEO: Za boljše sodelovanje med Romi

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
04.02.2013 16:31

Na okrogli mizi, ki jo priredila Zveza Romov za Dolenjsko, so predstavniki tamkajšnjih Romov menili, da se varnost v nekaterih romskih naseljih poslabšuje, predstavniki policije pa so ocenili, da je stanje nespremenjeno. Hkrati so oboji pozvali k boljšemu medsebojnemu sodelovanju, sodelovanju med Romi in vsemi drugimi.

Po besedah predsednice Zveze Romov za Dolenjsko Dušice Balažek se je v novomeških romskih naseljih Brezje in Ruperč vrh v zadnjem času povečala stopnja kriminala, kot je ocenila, pa tam naraščata tudi število nelegalno priseljenih Romov in nasilje. Hkrati je menila, da se policija ne odziva tako, kot bi si želeli Romi, in opozorila, da so ti še vedno deležni neenakopravne obravnave.

Nasprotno je predstavnik Policijske uprave Novo mesto Darko Gerjevič ocenil, da je stanje glede varnosti v romskih naseljih boljše, če ne, pa vsaj nespremenjeno. Kot je dejal namestnik komandirja policijske postaje Novo mesto Manuel Vesel, pa policija dogajanje v romskih naseljih spremlja enako kot povsod drugod. Pristavil je, da tudi ne vodi posebne evidence glede romskih prekrškov, ampak le evidenco splošno.

Današnje okrogle mize na temo aktualne problematike Romov se je udeležil tudi predsednik novomeške Civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec, ki je opozoril, da njihova iniciativa nasprotuje legalizaciji novomeškega romskega naselja Žabjak in da policija manjših kraj, kot so na primer kraje poljskih pridelkov, ki naj bi jih po njegovem zagrešili Romi, ne jemlje resno.

Predstavnik novomeškega romskega naselja Pot v gaj Bojan Tudija pa je po zgledu njihovega naselja in zglednega sodelovanja z novomeško krajevno skupnostjo Šmihel poudaril, da se vsa skrivnost boljšega sobivanja med Romi in drugimi krajani skriva v vztrajnem dialogu, sodelovanju vseh vpletenih strani in tudi policije.

Okrogla miza o romski problematiki (snemalec Miran Klevišar)