ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Zbor članov Planinskega društva Krka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.03.2019 13:39

Planinsko društvo Krka Novo mesto je sinoči povabilo člane, prijateljska društva in ljubitelje planin na redni volilni zbor članov.

Tokratni občni zbor je bil še posebej pomemben, ker je bil to volilni zbor članov, svoje 10-letno predsedovanje društvu je zaključil Anton Progar, ki so mu prav sinoči podelili tudi naziv častni predsednik.

Kot so poudarili je njegov prispevek društvu ogromen in to na vseh običajnih društvenih dejavnostih s
področja planinstva. In tudi širše, saj ga je kot z nitko povezal z vsemi svojimi vključenostmi v bivalnem in delovnem okolju, s častnimi nazivi in pomembnimi ter odgovornimi vlogami.

Vodenje Planinskega društva Krka Novo mesto je Anton Progar prevzel pred 10 leti. Ena prvih velikih
nalog, ki se še nadgrajuje in se bo tudi po njegovih zaslugah odvijala tudi v prihodnje, je obnova
Planinskega doma pri Gospodični na Gorjancih. Potreben, vsebinsko zahteven, predvsem pa finančno
obsežen projekt. Do sedaj nadvse uspešno. Z njim je med drugim oživela Trdinova pot, se lepšala in obnavljala v mnogih prostovoljnih akcijah, ki jih je organiziral in vodil. In tudi poskrbel za njeno promocijo z organizacijo pohoda celotne poti in prenovljenim vodnikom. Je eden od pobudnikov ustanovitve pohodniške skupine Gorjanski škratje in Gorjanske gospodične. Kot Gorjanski škrat se je v zadnjih 20-ih letih na dan 3.3.2019 3.873 povzpel na Gospodično (po uradnem štetju, sicer pa prav gotovo še najmanj 500 krat več).

Ni bilo področja dejavnosti na področju planinstva v kar najširšem smislu, kjer g. Progar ne bi pustil
globoke brazde svojega dolgoletnega oranja. Že zelo zgodaj, kmalu po vrnitvi v Novo mesto, je za planinske izlete začel navduševati mnoge mlade udeležence. Pozneje, vključno še sedaj pa številne seniorske navdušence. In ves čas si je močno prizadeval za podmladek; njegova prizadevanja na osnovnih šolah in celo v vzgojno varstvenih ustanovah že nekaj časa kaže konkretne rezultate. Kljub temu nadaljuje s prizadevanjem, saj tudi on ceni moto, da na mladih svet stoji.

Član Planinske zveze Slovenije je od leta 1958, od leta 1968 pa je član našega društva. Je vodnik kategorije A, B in D z mednarodno licenco, trenutno je član UO PZS. Znano je, da je ves čas novomeškega članstva poleg kvalitetnega in neprekinjenega vodenja vseh generacij opravljal tudi mnoge funkcije v različnih odsekih in UO. 

Nemogoče je sešteti vse njegove prostovoljne ure, ki jih je daroval v naravi, na hribovskih in gorskih
poteh, v pisarnah in dvoranah, na vožnjah in pohodih. Prizadeva si za zdrav način življenja in varovanja gorske narave. S svojim načinom življenja pa je tudi svetal zgled odnosa do narave in ohranjanja vitalnosti tudi v poznih letih. Organiziral, vodil ali pa vsaj aktivno je sodeloval v številnih dogodkih in prireditvah, s katerimi promovira planinsko društvo Krka in planinstvo nasploh. Aktivno je vpet v delo lokalne skupnosti, različnih območnih združenj in organizacij, pohodništvo aktivno predstavlja tudi v Varstveno delovnem centru Novo mesto, Zvezi slovenskih častnikov in še marsikje. Zaradi izjemnega prostovoljnega dela v preteklih desetletjih je prejel številna priznanja. Je dobitnik bronastega, srebrnega in zlatega častnega znaka Planinske zveze Slovenije, najvišjega priznanja PZS za delo z mladimi »Mladina in gore«. Njegov dom pa krasi tudi spominska plaketa PZS. Na lokalni ravni je prejemnik bronastega, srebrnega in zlatega Bloudkovega priznanja za delo na področju športa. Je prejemnik nagrade MO Novo mesto in v 2018 imenovan za častnega ambasadorja Štukljevega leta. Kot eno zadnjih priznanj in zahval je 24.11.2018 prejel priznanje Častni vodnik.