Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

2xVIDEO&FOTO: Rudi Potepuški navdušuje v Novem mestu

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
07.07.2018 13:45

Festival uličnega gledališča Rudi Potepuški se je vrnil v Novo mesto. Letos obiskovalce zabava na gradu Grm.

6p.JPG

Včeraj so pripravili cirkuške delavnice.So vas kdaj zasrbeli prsti, da bi požonglirali s tremi pomarančami ali pa zavrteli krožnik na palici, kot to počnejo kitajski cirkusanti, a niste vedeli, kako bi se tega loti? V sproščenem okolju in pod budnim očesom mentorjev se lahko prav vsak nauči osnov rokovanja s cirkuškimi rekviziti in poleti v različnih akrobatskih položajih.

3p.JPG

Pripravili so tudi Lesena igrala. Eno od vodil Draga Zadnikarja je, da je vsak material in odslužen predmet primeren za ponovno uporabo in da ne smemo zavreči niti koščka lesa, saj s tem kot družba slabo vplivamo na svoje okolje. Sam različne odpadne kose (zavržene pralne stroje, peči, računalnike, kolesa ipd.) spreminja v interaktivna igrala in igre za velike in majhne otroke, za družine in vse ostale, ki se radi zabavajo, in ob tem razvijajo tudi svoje motorične spretnosti ter miselne sposobnosti.

2p.JPG

Sledila je ulična predstava Želvja pravda.  Interaktiven, vključujoč in potopljen projekt »Želvja pravda« raziskuje življenje želv in napore pri ohranjanju njihove ogrožene vrste. A za to inteligentno in fascinantno živaljo, eno najstarejših oblik življenja na zemlji, se skriva še marsikaj. Prek znakovnega jezika, glasbe, plesa, vonja in pripovedovanja se mlade seznanja z okoljevarstvom in načini, kako lahko tudi sami pozitivno vplivajo na okolje.

5p.JPG

Zvečer je bila na sporedu Interaktivno angažirana ulična predstava Pandemia – Bad Rabbits / LTU. Medtem ko je družba nasičena s priložnostmi in možnostmi, z neuresničenimi obljubami politikov in absurdnimi odločitvami vlade, ulice preplavi nova predsedniška kampanja, ki za svetovnega predsednika predlaga PANDO. Kandidat pooseblja harmonijo med ljubeznijo in mirom, enakopravnost ras in bratstvo med vsemi ljudmi. Kampanja je živahna, polna pesmi in sodelovanja publike. Le malega človeka, ki pobira smeti za udeleženci shoda, skoraj ne opazimo.

4p.JPG

Ob 20. uri je bila ulična predstava Šah-mat – Elaboe / GER . Šahovnica je pripravljena, ura odšteva in igra se začne in popelje občinstvo v svet šahovske igre, ki na zabaven, a vendarle poetičen način uhaja iz rok. Natančni šahist se spušča v igro s šahovskimi figurami, ki oživljajo, in šahovnico, ki dobiva gromozanske dimenzije. Obupani protagonist se spopada s kaosom in se trudi obvladati svojo vihravo nasprotnico, skupaj z njenimi triki in domislicami.

Koreografijo sestavljajo osupljive partnerske akrobacije, ki vključujejo skoke, plezanje, ravnoteženje in polete v zrak. Večkrat nagrajena predstava "Šah-mat" nagovarja občinstvo brez besed, s humorjem in ob spremljavi glasbe. Kot v nemem filmu.

7p.JPG

Ob koncu včerajšnjega programa pa so pripravili še Klovnovski kabare za odrasle ;) Za crknt – Društvo za sodobno klovnovsko gledališče / SLO.  Za crknt kabare je predstava skupine profesionalnih klovnov igralcev, ki v svojih točkah razkrivajo človeško ranljivost, raztresenost in vznesenost. Gledalcem in nastopajočim radodarno ponujajo oddih od vsakdanjih stresnih banalnosti, tako da jim te vsakdanje banalnosti prostovoljno odvzamejo in jih na odru, humorju v čast, razkrinkajo, obrnejo na glavo in potunkajo v lužo ironičnega paradoksa.
Gledalce so povedli v svet, ki ga tako dobro poznate. Ni manjkalo učiteljic, ki “vejo”, kako z otroki, moških, ki “vedo”, kako z ženskami, in žensk, ki “vedo”, kako same s seboj. Strast, ljubezen in samopozaba. Za crknt!

1g.JPG

Danes dopoldne so pripravili Cirkuške delavnice – Cirkokrog  ter gledališko predstavo Planet od plastike zadet – Maja Gal Štromar, Mirjana Šajinović. 
Planet od plastike zadet je dinamična, sveža in duhovita predstava za otroke, ki s svojo poučnostjo prek ekoloških tematik ozavešča mladega gledalca in ga vodi v prepoznavanju kakovosti bivanja v današnjem času in prostoru.

3g.JPG

Osnovne teme, ki se humorno in nevsiljivo prepletajo med sestricama Niko in Galo, so onesnaževanje, ločevanje odpadkov, podnebne spremembe, ogroženost določenih živalskih vrst, varčnost električne energije in vode, ekološka ozaveščenost pri izbiri materialov, zdravo življenje (npr. kolesarjenje, hoja), kreativno razmišljanje (kako uporabno reciklirati materiale), klic k izboljšanju kakovosti življenja – ne le materialnega, temveč tudi čustvenega in duhovnega, ki se kaže v načinu pozitivnega mišljenja.

2g.JPG

Organizator: Goga, Soorganizator: Ana Desetnica , Partnerji: MONM, DNŠ in JAK.