Alfi Nipič ponovno hospitaliziran Svet24.si

Alfi bo prvič po 50 letih silvestrovo prebil doma

zlomljeno srce Dobra karma

Kako pozdraviti zlomljeno srce? To je 5 idej!

MLADI MOŠKI, PRIJATELJI Svet24.si

Bolezen, ki obišče moške po 50. letu

juric2 Foto_preckanje enega izmed mnogih vototokov na severnem polotoku Svet24.si

Prej bi spila urin kot nujno zalogo vode

torta Dobra karma

12 astro znakov: kaj naj jedo in čemu se naj ...

ana-dolar Njena.si

Ana in Roman sta se ločila

tanja balabanić Njena.si

Na Kmetiji dobila tisto, po kar je prišla

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Predavanje o Afriki "Po zemlji se širi trohnoba"

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
07.11.2019 13:41

Predavanje Toma Križnarja in Bojane Pivk Križnar z naslovom "Po zemlji se širi trohnoba!", je bilo v torek, v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

tomo-križnar, predavanje-o-afriki
Tomo Križnar
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Tomo Križnar, svetovni popotnik, fotograf, snemalec, pisatelj, predvsem pa humanitarni aktivist ter borec za človekove pravice in Bojana Pivk Križnar, dipl. prof. razrednega pouka, novinarka in fotografinja, na svojih predavanjih, dokumentarnih prispevkih ter fotografskih razstavah izpostavljata občutljivost preživelih staroselskih kultur in načine, kako jih zaščititi. Zadnja leta sta s svojimi humanitarnimi akcijami najbolj dejavna v Afriki, predvsem v Sudanu, ter na področjih Nubskih gora in Modrega Nila.

S predavanjem želita opozoriti na trenutno vojno stanje v Afriki ter zdravstveno krizo razširjenosti Hansenove bolezni oziroma lepre (gobavosti), ki je močno razširjena med prebivalci tistih področji, ter izpostaviti problematiko ne-posluha Organizacije združenih narodov (OZN) in Svetovne organizacije za zdravje (WHO), ki so odgovorne za izvajanje zdravljenja te srednjeveške bolezni. 

tomo-križnar, predavanje-o-afriki
Predavanje o Afriki "Po zemlji se širi trohnoba"
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Oba čutita, da je njuna dolžnost opozarjati na problematiko, ki je v današnjem svetu »civiliziranih ljudi« močno prezrta pod izgovorom, da je tam drugi svet, »svet divjakov«. A ravno pri teh izvirnih soljudeh srečujeta najbolj nedolžne afriške staroselce, ki premorejo največ vrhunske ljubezni in sočutja. Le-ti sobivajo na načine, s katerimi so naši skupni predniki preživeli stotisočletja, ne da bi »požrli drug drugega«, kar pa dandanes predstavlja čedalje večji problem modernega sveta.

tomo-križnar, predavanje-o-afriki
Predavanje o Afriki
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar