reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Bale sena na platnu

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
23.06.2018 07:49

Za razstavo Polje impresij je Dejan Nosan pripravil serijo slik z motivom bal sena. Gre za enega najbolj spokojnih motivov dolenjskih polj in valovitih gričev pozne pomladi in zgodnjega poletja, narejene v tehniki olj na vodni osnovi, slikano na platno.

3d.JPG

Prav v teh slikah je opazen Dejanov prehod iz prvinskega impresionizma k novejšim slikarskim tehnikam in metodam. Nanosi barv so precej debelejši kot pri ‘starem’ slogu, barve se zlagajo ena ob drugo in se na platnu ne mešajo med sabo. Barve so izrazite, »žive«, poteze čopiča močne, in, kot temu pravi sam avtor, so tudi odraz njegovega slikarskega življenja.

6d.JPG

Polje impresij -razstavo slik olja na platnu so včeraj odprli v prostorih podjetja Adria Mobil. 

1d.JPG
O avtorju

Dejan Nosan je slikar samorastnik. Umetnik, ki svojega talenta, odkritega že v rosnih letih ni kaj prida negoval do trenutka, ko je po naključju odkril monografijo francoskih slikarjev iz druge polovice 19. stoletja ter takrat novo umetniško smer – impresionizem. Od takrat je slikarstvo postalo njegova strast in veselje.

4d.JPG

Sprva je bil Dejan navdušen predvsem nad slogom Clauda Moneta, vodilnega slikarja francoskega impresionizma, ki je vnesel v slikarstvo tistega časa vrsto novosti: slikanje v naravi, slikanje stvari, kot so v tistem trenutku dejansko bile, doseganje učinka različne svetlobe na motiv, slikanje s kratkimi, debelimi potezami, vidne poteze čopiča, in podobno.

2d.JPG
Kasneje se je Dejan, rojen Novomeščan, ki je leta življenja v Dolenjem Mokrem Polju v zadnjem obdobju zamenjal za Trebnje, začel posvečati sodobnejšim tehnikam, ko je navdih našel tudi pri delih mlade slikarke Erin Hanson iz San Diega v Kaliforniji, predstavnici sodobnega impresionizma. Danes slikarstvo zapolnjuje domala ves njegov prosti čas, seveda ob Tini in mali Hani. Sicer je 41-letni Dejan Nosan, po poklicu gradbeni tehnik, že dobra dva desetletja tudi zaprisežen adriaš. To, da je slikar, pa ni skrito očem sodelavcev, saj je nekoč že razstavljal v Adriinem poslopju in ob tem tudi požel navdušenje. Razstavo je organiziralo Kulturno društvo Adria. 

7d.JPG