Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

Peš ali s kolesom tudi v Krškem

Piše: Občina Krško

Čas objave:
12.09.2019 12:59

Občina Krško se med 16. in 22. septembrom tudi letos pridružuje vseevropskemu projektu Evropski teden mobilnosti, ki poteka pod geslom »Gremo peš!«. V tem času se bo zvrstilo več dogodkov, predvsem pohodov, občina bo namenu predala nove postaje za brezplačno izposojo koles, obnovljeno Cankarjevo ulico na Vidmu, že tradicionalno bo v starem mestnem jedru potekal dan brez avtomobila, kolesarji se bodo podali na kolesarsko popotovanje ob Savi od Radeč do Brežic, občane bodo povabili, naj pridejo s kolesom v mesto, teden pa bodo zaključili s pohodom na Grmado.

Kot je na novinarski konferenci poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko, je cilj občine v skladu s Celostno prometno strategijo predvsem nadaljevati s trajnostnim prometnim načrtovanjem - s čim več infrastrukturnimi možnostmi za kolesarjenje, hojo in uporabo javnega potniškega prometa.

Na področju kolesarskih poti so uspeli pridobiti evropska sredstva za kolesarsko povezavo Krško – Kostanjevica na Krki, ki naj bi bila po načrtih zgrajena do konca leta 2022, v načrtu je tudi povezava Senovo – Kozje in povezava Brestanica - Sotelsko - Krško za potrebe dnevne migracije. Začeli bodo z izgradnjo večnamenske poti od Spara na Senovem do že obstoječe večnamenske poti na Senovem.

Potem ko je v letu 2017 Občina Krško v mestu Krško vzpostavila avtomatiziran sistem brezplačne izposoje koles s tremi postajališči - pri železniški postaji, na parkirišču pri Občini Krško ter pri Šolskem centru Krško – Sevnica, so v letu 2018 pridobili dodatna EU sredstva za širitev sistema Krčan. Tako bo občina Krško še bogatejša za štiri nove postaje, in sicer pri trgovini Spar na Vidmu, pri Zdravstvenem domu Krško, pri dvonivojskem parkirišču na Dalmatinovi ulici v starem mestnem jedru ter na novem sistemu parkirišča Park&Ride (Parkiraj in Presedi) v bližini tovarne Vipap. Za naložbo v vseh sedem postajališč za izposojo koles je Občina Krško namenila okoli 200.000 evrov, s strani ministrstva za infrastrukturo pa je prejela 105.000 evrov. V sklopu projekta Povezani s Savo so še eno postajo za brezplačno izposojo koles postavili na parkirišču pri gostilni Pečnik v Brestanici.
Na področju peš prometa so uredili nadhod nad železniško progo na Vidmu, v pripravi je projektna dokumentacija za peš most preko Save z Vidma v staro mestno jedro. V lanskem šolskem letu so učenci in mentorji z OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ XIV. divizije Senovo in Leskovec pri Krškem sodelovali v projektu PEŠBUS, v okviru katerega so v spremstvu prostovoljcev pešačili v šolo, letos pa bodo projekt še razširili na ostale osnovne šole.
Občina Krško nadaljuje tudi s širitvijo projekta K+ R, to je postavitvijo tabel, ki označuje mesto, od koder lahko otroci pot v šolo nadaljujejo peš. Dve tabli so postavili v okolici OŠ Jurija Dalmatina Krško in eno v okolici OŠ Adama Bohoriča Brestanica.
Na področju javnega potniškega prometa je Občina Krško uredila dve avtobusni postajališči, in sicer na Rožnem in Zdolah.
Začeli so z izgradnjo parkirišča Park&Ride (Parkiraj In Presedi - kombinacija zasebnega in javnega prevoza, ki omogoča, da se uporabnik do pomembnejših točk na obrobju mesta oziroma glavnih mestnih vpadnic pripelje z osebnim vozilom, pot v mesto pa nadaljuje z javnim prevozom) v neposredni bližini železniške postaje v bližini podjetja Vipap, za kar je občina pridobila evropska sredstva v višini okoli 240.000 evrov, ki so del naložbe vredne nekaj več kot 459.000 evrov.
Že drugo leto tudi v občini Krško v okviru projekta Sopotnik potekajo brezplačni prevozi starejših oseb v sodelovanju z Zavodom Sopotniki in Centrom za socialno delo Posavje Krško. Skupno so od januarja 2018 prostovoljci opravili 874 prevozov za skupno 198 uporabnikov. Od tega v letu 2019 408 prevozov, povprečno 51 na mesec, prevozili 13842 kilometrov ter opravili 1044 ur prostovoljskega dela.
Na področju optimiziranja motornega prometa se bo z izgradnjo celotne trase krške obvoznice še povečala pretočnost prometa skozi mesto, tovorni in tranzitni promet bo namreč jeseni oz. konec leta že stekel po celotni trasi nove obvoznice.

Postavitev klopce za dojenje MAM
Jutri, 13. septembra, ob 11. uri bodo na igrišču ob ribniku Resa v Krškem postavili prav posebno MAM klopco za dojenje in previjanje. Cilj projekta, ki je zaživel že na Ptuju, v Ljubljani, Celju in Radomljah, je ozavestiti javnost o pomembnosti sprejemanja dojenja kot popolnoma naravnega procesa tudi na javnih mestih.

Obnovljeno Cankarjevo ulico bodo predali namenu
Obnovljeno Cankarjevo ulico na Vidmu bodo 19. septembra ob s krajšim dogodkom tudi uradno predali namenu. Obnova je v času od jeseni 2018 do julija 2019 obsegala obnovo vseh komunalnih vodov (meteorna, fekalna kanalizacija, širokopasovne povezave, vodovod), ureditev odvodnjavanja ter ureditev pločnikov, družba Rudar pa je ob tem zamenjala še toplovod. Skupna vrednost naložbe je znašala 644.000 evrov, občina pa je iz evropskega kohezijskega sklada pridobila 94.000 evrov.

S kolesom v mesto – izmenjava in servis koles, vodeno rolanje in kotalkanje v starem mestnem jedru


Ulica CKŽ v starem mestnem jedru Krškega od občinske stavbe do Hočevarjevega trga bo v četrtek, 19. septembra, od 15. 30e dalje zaprta. Ob 16.30 pa vabijo na kolesarsko obarvan dogodek v organizaciji Športne zveze Krško in občine, ki so ga poimenovali S kolesom v mesto… Pripravili brezplačen osnovni servis koles, izmenjavo koles, obiskovalci se bodo lahko udeležili vodenega kotalkanja ali rolanja, za najmlajše pa še cirkuška predstava Teatra Cizamo.

Gremo skupaj peš – otroci in starši
18. septembra vabijo otroke osnovnih šol Jurija Dalmatina Krško, OŠ Adama Bohoriča Brestanica in OŠ XIV. divizije Senovo, da se skupaj s starši in starimi starši odpravijo na pohod do večnamenske poti skozi tunel nekdanje ozkotirne železnice, kjer bodo izvedeli kaj več o zgodovini te železnice in gradnje tunela, skozi katerega je že od leta 2016 urejena kolesarska steza.

Različne aktivnosti tudi na osnovnih šolah in srednji šoli
Z različnimi aktivnostmi se v tednu mobilnosti vključujejo tudi osnovne šole in Šolski center Krško - Sevnica, kjer bodo tako za osnovnošolce kot srednješolce potekala predavanja o varnosti v prometu, učenke in učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja pa se bodo tudi letos v sodelovanju z Društvom Sonček in OŠ Jurija Dalmatina Krško podali na pot po mestu in preverili, kako so poti prilagojene gibalno oviranim.

Okrogla miza na temo Kako varno peš v šolo?
Učenke in učenci krških osnovnih šol bodo 19. septembra na okrogli mizi v sejni sobi A Občine Krško predstavili vprašanja in dileme šolskih poti. Ocenili jih bodo in opozorili na pomanjkljivosti ter težave, na katere naletijo na svojih poteh do šole.

Dan brez avtomobila v starem mestnem jedru
Kot vsako leto bo v petek, 20. septembra, potekal dan brez avtomobila. Mestni avtobus bo ta dan vozil brezplačno. V dopoldanskem času bodo na ulici CKŽ v starem mestnem jedru, ki bo ta dan od gostilne Murko do Hočevarjevega trga zaprta, ustvarjali najmlajši iz krških vrtcev in osnovnih šol.

21. septembra posavski dogodek S kolesom ob Savi in zaključni dogodek na Grmadi
Posavske občine se bodo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami združile tudi v tednu mobilnosti s projektom S kolesom ob Savi s startom ob 8. uri v občini Radeče pri TRC Savus ter postanki v Sevnici, Brestanici in zaključkom v Brežicah. Prijave na posameznih občinskih upravah sprejemajo še do 16. septembra.

Ob 9. uri istega dne Planinsko društvo Videm - Krško v sodelovanju z občino vabi na pohod na Grmado, kjer bodo postavili klopco ljubezni s pogledom na mesto Krško z okolico. Gre namreč za vseslovenski projekt Na poti do srca, ki se je začel pred leti na Dreveniški gori, zdaj pa je teh klopi z razgledom že na štirinajstih vrhovih po vsej Sloveniji.

Podrobnejši program na www.krsko.si.