Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Odprtje parka pri VDC

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
20.10.2018 08:14

Včeraj so pri Varstveno delovnem centru v Novem mestu slavnostno odprli urejeno okolico, ki so jo poimenovali park. Odprtja se je udeležila tudi Mateja Jenko Paš, podsekretarka na ministrstvu za delo.

Mreža varstveno delovnih centrov se je v zadnjih letih precej razvila, trenutno v Sloveniji deluje 34 takšnih centrov. Mateja Jenko Paš, podsekretarka na ministrstvu za delo pravi, da v prihodnosti načrtujejo reorganizacijo mreže delovnih centrov, v smislu, da bi se oblikovala po posameznih območjih.

1p.JPG
Odprtja parka se je udeležila tudi podsekretarka na ministrstvu za delo Mateja Jenko Paš
Radio Krka, M.K.

Delo varstveno delovnih centrov obsega izvajanje storitve vodenja in zaposlitve pod posebnimi pogoji, ki se financira izključno iz državnega proračuna. Druga storitev pa je institucionalno varstvo za odrasle osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju, ta pa je plačljiva.

2p.JPG
Direktorica VDC Novo mesto Romana Trpin
Radio Krka, M.K.

Varstveno delovni center ljudem z motnjo v telesnem in duševnem razvoju omogoča možnost vključevanja v storitve, ki so trenutno omogočene znotraj javne mreže. Na ministrstvu se zavedajo, da je to področje potrebno prenoviti in vsebine prevetriti, saj trenutno vse storitve ne ustrezajo več potrebam uporabnikov.

4p.JPG
Park bodo uporabniki uporabljali kot del svojega bivalnega prostora
Radio Krka, M.K.

V novomeškem varstveno delovnem centru je trenutno 168 uporabnikov. V dnevnem varstvu so uporabniki vključeni v različne delavnice, najtežje duševno in telesno prizadeti pa so vključeni v varstveno skupino, kjer se v glavnem izvaja le varstvo brez aktivnosti. Delo želijo na centru tako uporabnikom kot tudi zaposlenim čim bolj olajšati, približati in izboljšati, zato veliko vlagajo v nove pridobitve na centru. Pred dvema letoma so odprli prenovljene terase, včeraj pa so odprli park. Tega bodo uporabniki sedaj uporabljali kot del svojega bivalnega okolja. Program so popestrili s pesmijo in recitacijami.

9p.JPG
Odprtja parka se je udeležil tudi župan MONM Gregor Macedoni
Radio Krka, M.K.

Odprtja parka so se poleg Mateje Jenko Paš udeležili tudi župan mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predsednik Lions Kluba Ivan Erenda.

10p.JPG
Odprtja se je udeležil tudi Ivan Erenda
Radio Krka, M.K.