IMG_20180401_134602 Odkrito.si

Tanja Žagar tega ne bo nikoli pozabila! S sinkom ...

IMG_9047 Svet24.si

FOTO: Estradniki se veselijo iskanja pirhov in ...

Žalostna ženska Petisvet.si

Žalostna resnica o njej, ki o drugih grdo govori!

sarec marjan1 - profimedia Svet24.si

Kot ga (ne) poznate: ko Šarca podcenjujejo kot ...

iča Svet24.si

Umrla humoristka Iča Putrih

škufca andrej Njena.si

Andrej Škufca z ženo in sinom uživa na soncu

miha in danijela Njena.si

Takšno soprogo ima Miha Perat

Novice Kostanjevica na Krki

VIDEO&FOTO: Odprtje razstave Vere Stanković

Piše: Radio Krka/ M. K.

Čas objave:
14.04.2019 10:15

V petek so v Galeriji Božidar Jakac - lapidarij odprli razstavo Vera Stanković: Trans-formacije ali Poslovilna zabava. Umetnico in njeno delo je predstavila kustosinja razstave Barbara Rupel, razstava pa bo na ogled do 9. junija 2019.

Vera Stanković je vizualna umetnica srbskega rodu, ki že vrsto let živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost leta 1992 in leta 1996 računalništva na Fakulteti za elektrotehniko v Beogradu, je leta 1999 na beograjski likovni akademiji opravila tudi magistrski študij s področja slikarstva.

5a.JPG
Trans-formacije Vere Stanković
M. K.

Po obdobju, ko se je intenzivno posvečala oglaševanju in digitalni komunikaciji v vlogi art direktorice, za kar je bila večkrat nagrajena, se je intenzivno posvetila ustvarjanju na področju likovne umetnosti. Na slovenski likovni sceni in tudi v tujini je znana predvsem po ustvarjanju v keramiki. Do sedaj je prejela že več nagrad, med drugim je prejela prvo nagrado na šestem Bienalu keramike v Kapfenbergu, v Avstriji. Kot samostojna kulturna ustvarjalka živi v Ljubljani.

3a.JPG
Vera Stanković, umetnica
M. K.

Po sedmih letih, ko je Vera Stanković sodelovala na razstavi Keramika v konceptu 4/2 z delom Pečem kruh, ki ga ne morem jesti, se umetnica tokrat predstavlja s samostojno razstavo Trans-formacije ali Poslovilna razstava. Na njej je predstavila šest del, ki govorijo o korenitih preobrazbah, ki jih doživljamo ob velikih spremembah tekom življenja. Umetnica je prav tako predstavila štiri dela iz obstoječega opusa in dodala dve novi, ustvarjeni posebej za to priložnost. Razstavo zaključuje z instalacijo Poslovilna zabava, s katero napoveduje prenehanje ustvarjanja na področju keramike.

6a.JPG
Trans-formacije Vere Stanković
M. K.

»Zato«, pravi Vera Stanković, »je delo Poslovilna zabava moje poslavljanje s starim načinom produkcije in je hkrati reminiscenca na nekatera moja intimna poslavljanja. Ljudje potrebujemo rituale slovesa. Le te nam pomagajo, da s spremembami začnemo, jih sprejmemo in gremo naprej.« Sedaj lahko le ugibamo, na katerem področju likovnega ustvarjanja bomo uzrli tretje dejanje umetniškega izražanja Vere Stanković.

7a.JPG
Trans-formacije Vere Stanković
M. K.