meglic tomi 4_5pot_v160 Odkrito.si

Tomiju Megliču srce ukradla znana slovenska ...

Polona Sepe Svet24.si

Poslovila se je ena prvih slovenskih režiserk

girls-602168 Petisvet.si

Bolečine in znaki za nekaj drugega: odpadanje las...

Christian Schwarz-Schilling Svet24.si

Dramatično opozorilo: V BiH mogoča nova vojna, ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Kraljica je blokirala vojvodinjo Meghan

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

silva d Njena.si

Po nastopu v šovu Ljubezen po domače se ji ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Slovenija to zimo gosti dvomilijonsko jato pinož

Piše: STA/Društvo za opazovanje in proučevanje ptic, T.Z.

Čas objave:
10.01.2019 16:55

V Sloveniji smo po desetih letih znova priča zbiranju več kot dvomilijonske jate pinož, ptic iz severnih krajev. Po navedbah Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije gre za izjemen dogodek, ki se zgodi enkrat do dvakrat na desetletje.

PINOZE foto Tomaž Mihelič.JPG
Pinože
Tomaž Mihelič

Kot so sporočili iz društva, so v zadnjih dveh tednih na društveni telefon dobili več klicev prebivalcev Zasavja, ki so jih obvestili o pojavljanju velikega števila ptic, ki še posebno v jutranjem in poznopopoldanskem času s svojim preletom zatemnijo nebo. Po pogovoru s klicatelji ter ogledu fotografij in video posnetkov so ugotovili, da gre za ogromno, več kot milijonsko jato pinož.

"Ko smo prejeli prve klice, smo zelo težko verjeli, da je to sploh možno, kasneje pa smo spoznali, da gre ob specifičnih vremenskih razmerah in obrodu bukve za izjemno redke, a ponavljajoče dogodke," je povedal varstveni ornitolog društva Tomaž Mihelič.

Pinoža je ptica severnih krajev, v Sloveniji pa je redna zimska gostja, ki se lahko pojavi v precej velikem številu. Njena naravna zimska prehrana je sestavljena predvsem iz semen, bogatih z maščobami, od katerih ima pinoža daleč najrajši bukov žir.

Da se v Sloveniji pojavi v tako velikih jatah, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kot so bogat obrod žira v bukovih gozdovih in njegova lahka dostopnost, prav tako pa v gozdovih ne sme biti snega. Invazije ptic so selitve posebne oblike, pojavu katerega običajno botrujejo tudi specifične vremenske značilnosti, kot sta oster mraz in sneg na severu in jugu, kar ptice zadrži na določenem območju.Letos pozimi je v Sloveniji po navedbah društva invazija večjega obsega. Podobno so nazadnje opazili v zimi 2004-2005 na območju Bohorja in v zimi 2008-2009, ko se je na skupnem prenočišču na območju Trnovskega gozda zbrala jata okoli dveh milijonov ptic.

Za jate je značilno, da prenočujejo skupinsko na nekem predelu gozda in zjutraj zapustijo prenočišče kot "ogromna reka ptic". Ravno zaradi te specifične lastnosti so lahko v zimi 2004-2005 člani društva velikost jate ocenili na dva milijona osebkov.

Letošnja jata se po ocenah ornitologov najverjetneje še vedno skupaj zadržuje nekje v okolici gozdov v Zasavju, ker razkropljenih pinož ni opaziti po celotni Sloveniji, kot se je to zgodilo v zimi 2004-2005.

V društvu vse, ki bi to izjemno veliko jato pinož opazili, naprošajo, da jim podatke o pojavljanju sporočijo prek telefona ali elektronske pošte.