reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Podjetniki in obrtniki na pohodu

Piše: R.K.

Čas objave:
30.06.2018 18:18

Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto, je danes za vse člane, upokojene obrtnike in njihove družinske člane pripravila tradicionalni pohod.

6g.JPG

Letos v Mestni občini Novo mesto obeležujejo 120-letnico rojstva največjega slovenskega olimpijca, Novomeščana Leona Štuklja. Zato so želeli tudi obrtniki in podjetniki, člani OOZ Novo mesto, temu pridati svoj delež in poudariti pomen zdravega športnega duha za zdravo življenje, ki je lahko podlaga za uspešno siceršnje in poslovno delovanje. Zato v bogat nabor športno-rekreativnih aktivnosti dodajamo tudi njihov tradicionalni, že 39. obrtniško-podjetniški pohod po načelu "spoznavanje obrti, kulturne dediščine, narave in dobre družbe".

1g.JPG

POTEK TRASE: 

Zbrali so se na Prepihu, pod Gorjanci in se nato podali po poljski poti do Dolnje Težke Vode in do parka Log, kjer so si ogledali izvir Težkega Potoka in sistem vodnega zajetja pitne vode. 

2g.JPG

Nato so se odpravili po asfaltu čez Stopiče do Keltskega grobišča in naprej krajši del po asfaltni poti do Verduna, nato pa naprej po stezici do potoka Klamfer in ob njem do Brulčevega mlina. Pogledali so si mlin in nekaj zgodovine žagarstva in mlinarstva v Podgorju. 

9g.JPG

Od mlina so se po pohodni pentlji nekoliko vrnili in podali do Velikega Orehka, kjer je bila druga okrepna točka v stilu imena kraja in njihove običajne gostoljubnosti, ki temelji na orehih v grižljajih orehovega kruha in požirkih orehovca. Od tu so se podali po poljski poti do Zelenega dola, kjer so pri njihovem članu imeli kratko predstavitev proge in dirkanja z daljinskimi avti.

8g.JPG

Sledila je pohodna pot nazaj do Prepiha, od koder so v nadaljevanju pohoda šli po gozdu do Koroške vasi in tam prečkali glavno cesto NM-Metlika. Na Mehovem so našli skromne ostanke mehovske graščine, ki je sicer kot gradbeni material v Podgradu služila za postavitev šole in Marijine kapele ter popravilo baročne cerkve. Na kratko jih je skozi zgodovino graščine peljal domačin, ki pozna zgodovino kraja od leta 1836 dalje in je o tem napisal knjigo.

4g.JPG

Z Mehovega so že videli končni cilj Slavkov hram v Podgradu, kjer jim je lastnik Slavko v idiličnem okolju postregel s toplim obrokom, da so si povrnili energijo.

5g.JPG

Omenjena pot je prevozna tudi z gorskimi kolesi, zato jim je na cilju Peter Štangelj predstavil v zadnjem času zelo priljubljena električna kolesa, ki omogočajo vožnjo s kolesom tudi manj pripravljenim ali tistim, ki se sicer izogibajo neravninskemu
kolesarjenju.