testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Vršič

VIDEO&FOTO: Slovesnost pri Ruski kapelici

Piše: Radio Krka, M.K./Društvo Slovenija Rusija, D.R.

Čas objave:
29.07.2019 12:20

Pod Vršičem pri Ruski kapelici je bila zadnjo julijsko soboto tradicionalna spominska slovesnost, katere častni pokrovitelj in osrednji govorec je bil predsednik DZ Dejan Židan. Spominskega dogodka se je udeležilo okrog 1000 ljudi, med njimi številni gospodarstveniki ter visoki slovenski politiki na čelu s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Marjanom Šarcem.

1r.JPG
Slovesnost pri Ruski kapelici
Foto: Radio Krka, M.K.

Rusko kapelico pod Vršičem so v pravoslavnem slogu leta 1916 zgradili ruski vojni ujetniki v spomin na preminule tovariše, ki so izgubili življenja med gradnjo ceste čez prelaz Vršič in v treh snežnih plazovih marca 1916. Leta 2006 je bila kapelica v celoti obnovljena. Leta 2015 se je spominske slovesnosti udeležil predsednik vlade Dimitrij Medvedjev, ob 100. obletnici kapelice pa predsednik Ruske federacije Vladimir Putin.

5r.JPG
Slovesnost pri Ruski kapelici
Foto: Radio Krka, M.K.

Prireditev od leta 1993 vsako leto organizira Društvo Slovenija – Rusija v sodelovanju z Občino Kranjska Gora in Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji. Lani in tudi letos je bil vodja uradne ruske delegacije minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov. Delegacijo ruske pravoslavne cerkve je vodil rektor sanktpeterburške duhovne akademije škof Silouan Peterhof, ob spremstvu mešanega pevskega zbora.

Letošnja slovesnost je minila tudi v

3r.JPG
Slovesnost pri Ruski kapelici
Foto: Radio Krka, M.K.

znamenju praznovanja 100-letnice ljubljanske univerze. Kot je spomnil Židan, so pred stotimi leti zaradi tedanje politične realnosti, ki je še vedno omejevala razsežnosti človekovega uma in humanizma, na območje Kraljevine SHS prišli številni emigranti iz Rusije - znanstveniki, strokovnjaki in kulturniki, ki so pomembno obogatili slovenski znanstveni, akademski in kulturni prostor. Častne govore so s kulturnim programom popestrili študenti Akademije za glasbo UL in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo UL.

6r.JPG
Slovesnost pri Ruski kapelici
Foto: Radio Krka, M.K.

»Ta skromna kapelica je neprecenljiv dar spomina, ki nas nemo, a vztrajno dolga desetletja opominja in nosi nenadomestljivo sporočilo. Podarile so nam ga prejšnje generacije, ki so se zavedale krhkosti in dragocenosti miru ter nesmiselnosti trpljenja in vojn. Ruska kapelica je postala več kot le kraj pietete in simbol globokega prijateljstva med narodoma, postala je del naše moralne in civilizacijske zaveze, da tej in prihodnjim generacijam zagotovimo mirno in varno življenje. Žal so nekatere naše zavestne odločitve pripeljale do tega, da smo breme ekonomske, socialne, okoljske, politične nestabilnosti in skrbi za prihodnost prevalili na pleča najmlajše generacije. Prav zaradi nje si ne smemo več privoščiti razdiralnih vzorcev v mednarodni politiki. Zdajšnji trenutek je prelomen, treba se je pogumno spoprijeti s pravo naravo težav in jih ne zgolj prelagati in s tem poglabljati,« je na današnji slovesnosti ob 103. obletnici postavitve kapelice poudaril predsednik DZ Dejan Židan.

3r.JPG
Slovesnost pri Ruski kapelici
Foto: Radio Krka, M.K.

Konstantin Noskov pa je v svojem nagovoru dejal: »Prva svetovna vojna je bila rušilna, spremenila je mnogo življenj, a je bila žal le predhodnica še grozljivejše prelomnice 20. stoletja. Danes smo žal priče poskusom potvarjanja zgodovine, Ruska kapelica pa je in ostaja temelj našega skupnega spomina, ki so ga dolga desetletja ohranjali naši predniki. Iz spoštovanja do njih in z mislijo na prihodnje rodove smo dolžni skrbno ohranjati ta spomin in preprečiti vsak poskus črnjenja. V Sloveniji vselej čutim topel in iskren odnos do Rusov, mi pa skrbimo, da so čustva vzajemna.« Ob tem se je Slovencem zahvalil za skrb za kapelico.

7r.JPG
Slovesnost pri Ruski kapelici
Foto: Radio Krka, M.K.

Poleg osrednje slovesnosti pri kapelici so se zvrstili tudi številni drugi kulturni dogodki v Ljubljani in Kranjski Gori.

9r.JPG
Slovesnost pri Ruski kapelici
Foto: Radio Krka, M.K.

Letošnja slovesnost pri Ruski kapelici je bila obarvana tudi dolenjsko, saj so jo z izbranim repertoarjem, ubranim petjem in igranjem popestrili tamburaši Folklornega društva Kres iz Novega mesta, na družabnem srečanju v Kranjski Gori pa so jih člani folklorne skupine navdušili z narodnimi plesi.

8r.JPG
Slovesnost pri Ruski kapelici
Foto: Radio Krka, M.K.