mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Otočec

VIDEO&FOTO: Srečanje prostovoljcev programa Erasmus+

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
29.09.2018 16:16

Ta vikend na Otočcu (Hotel Šport) poteka Letno srečanje prostovoljcev v programu Erasmus+, bolj poznanem tudi kot Evropska prostovoljska služba (EVS).

Ta je del večjega programa Erasmus+ in mladim med 18 in 30 letom (nekateri med njimi so tudi mladi, ki imajo v primerjavi z ostalimi mladimi iz Slovenije manj možnosti/dostopnosti do mednarodnih mobilnosti - motnje v duševnem razvoju, gibalno ovirani, nezaključeno izobraževanje ipd.) omogoča mobilnost v drugo državo (EU in širše - sosednje države EU, države Mediterana in sveta) za obdobje med 2 tednoma in 12 meseci. 

Prvotno je prostovoljski del programa Erasmus+ namenjen neformalnemu učenju z delom. Kar pomeni, da prostovoljci svoje delo opravljajo v različnih organizacijah, s čimer pridobijo poleg mednarodnih tudi druge veščine in izkušnje za svoje življenje, ki jih po vrnitvi uporabijo za lažje vključevanje v družbo.

V Sloveniji takšni dogodki potekjo 1-2 na leto. EVS pa je v Sloveniji še premalo poznan, saj pri nas gostimo več tujih prostovoljcev, kot jih v tujino "pošiljamo", v obdobju 2018-2020 pa se je ta del z veliko podporo Evropske Komisije preoblikoval v program Evropska solidarnostna enota, ki bo še okrepila stik prostovoljcev z lokalnim okoljem v času delovanja v mednarodnem okolju.

Današnji popoldan je bil namenjen prav "prevajanju" pridobljenih znanj v jezik zaposlovalcev, drugih ljudi, da ti sploh razumejo kaj so prostovoljci v tujini pridobili in pa iskanju osebnega poslanstva.