zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

astrologija, astrološko, znamenje, horoskop Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 20. maja

The Work Petisvet.si

Psihoterapija, kakršne kamere še nikoli niso ...

kmetija1 Svet24.si

Pasti televizijske resničnosti

kraljica Svet24.si

Britanska kraljica ponuja sanjsko službo za zelo ...

ziva vadnov (8) Njena.si

Nekdanja Miss Slovenije že tretjič noseča!

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

Novice Sevnica/Novo mesto

VIDEO&FOTO: Stoparjev Radogost tudi slikar Dušan Pezelj - Dule

Piše: Radio Krka M.K., P.P.

Čas objave:
11.01.2019 08:41

Sevniški grad, eden redkih slovenskih odlično ohranjenih gradov, je vse leto prizorišče različnih kulturnih dogodkov. Eden takih so vse bolj znani in odmevni večeri Radogost, na katerih vsako prvo sredo v mesecu ponudijo novo likovno razstavo.

6P.JPG
Obiskovalci razstave
Radio Krka, M.K.

Večeri, ki so zrasli v delavnici znanega sevniškega kulturnega ustvarjalca Rudija Stoparja, ki je tudi nekakšen urednik Radogosta, se ponašajo z dolgoletno tradicijo. Potekajo že deveto leto, Pezljeva razstava je že šestindevetdeseta (96). Za uvodno razstavo je tako RADOGOST v letu 2019 na ogled ponudil kar 45 platen novomeško-šentjernejskega slikarja Dušana Pezlja – Duleta. Odprtje razstave v sredo, 7. januarja, je bilo en sam čisti kulturni užitek, ki si zasluži dobro oceno: za Stoparjev izbor in za razstavljeno, zaradi dobrega obiska odprtja razstave, kjer je kraljevala glasbena skupina JEŠČA VEŠČA.

1P.JPG
Ješča vešča
Radio Krka, M.K.

Obiskovalci so bili zadovoljni tudi zaradi kratke in lucidne Stoparjeve predstavitve Pezljevih del. Mojster res ni dolgovezil. Opozoril je le na slikarjevo dokaj kratko pot pri ustvarjanju, ki se je tako kot pri mnogih resneje začela z upokojitvijo, na čarobno poetizacijo njegovih del, dejal je, da je presenečen nad pestrostjo izbire zvrsti, tehnik, dodal, da Pezelj z razstavo opozarja, da nam v današnjem času primanjkuje topilne, barvitosti in svetlobe. Ob koncu predstavitve je omenil široko pahljačo Pezljevega slikarstva, v katerem je zaznati čistost in veličino ali, kot je poudaril in ga povzemamo: »……. gre za umetnost brez ukleščenega všečkarstva ali samooklicanega akademizma, ki umetnost vlečeta iz spontanosti narodne ustvarjalnosti, od korenin kreativnosti, ki je modus vivendi instinktivnega, čutenju in navdihu sledečega slikarstva.«

3P.JPG
Razstava Dušana Pezlja
Radio Krka, M.K.
Tako mojster Rudi Stopar, obiskovalci pa, ki so se še dolgo po razstavi družili v čudoviti sevniški kleti, so bili krajši: »Stoparjev RADOGOST je znova uspel, šentjernejski Novomeščan z izvirnostjo in kakovostjo ni presenetil, sicer s svojimi deli ne bi prišel v sevniški grad.« Razstava bo odprta do prvega tedna v februarju 2019. 

2P.JPG
Razstava Dušana Pezlja
Radio Krka, M.K.