andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Tudi najhitrejši vozijo počasi

Piše: policija.si

Čas objave:
30.08.2019 06:50

Poletje se izteka, z njim pa tudi šolske počitnice. Naše ceste bodo zopet polne otrok, ki se vračajo v šolo, nekateri pa na šolsko pot stopajo prvič. Naš vrhunski športnik Tim Gajser, ki je pretekli teden postal svetovni prvak v elitni kategoriji MXGP, zato s svojim zgledom poziva ostale voznike k previdnosti: "Rad sem najhitrejši, a le na progi. V prometu pa vedno raje počasi. Vozniki, skupaj poskrbimo za varnost otrok na šolskih poteh!"

tim gajser.jpg
Tim Gajser
Foto: policija.si

Ne le starše in otroke, tudi voznike namreč čaka priprava na začetek šolskega leta, ko se morajo znova navaditi, da je v prometu spet več razigranih otrok, ki se vračajo v šolske klopi po dolgih in brezskrbnih počitnicah. V želji, da bi nadoknadili čas s sošolci in prijatelji ter z njimi delili vse svoje dogodivščine, včasih pozabijo na lastno varnost. Zato vozniki, vozite previdno in v okolici šol znižajte hitrost vožnje!

Vsem voznikom policisti svetujejo:
V bližini šolskih poti, vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih itd.) zmanjšajte hitrost vožnje in vozite še posebej previdno.
Pešcem odstopite prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto.
Parkirajte pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožate. Izogibajte se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu. Tudi starši morate narediti svojo "domačo nalogo. Ste že pripravili svoje otroke na udeležbo v prometu? V dneh pred začetkom šolskega leta jih spomnite, kako naj ravnajo v prometu. 

Za večjo varnost otrok policisti svetujejo staršem
V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok. Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Tudi sami se vedno pripnite. Ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.

Najpomembnejša pravila za otroke v prometu.jpg
Najpomembnejša pravila za otroke v prometu
Foto: policija.si

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:
Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
Na svoji poti naj uporabljajo označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode.
Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo se igrati na pločniku. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.
Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu. Uporabljati morajo kolesarsko čelado. To po novem velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti.
Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog policije. V skladu s svojimi strateškimi usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa bodo policisti tudi letos ob začetku šolskega leta izvedli že ustaljene aktivnosti. Med drugim bodo izvajali poostrene nadzore hitrosti ter preverjali tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se otroci prevažajo v šolo, pozorni pa bodo tudi na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi.

Policisti so številne aktivnosti pred začetkom novega šolskega leta že opravili. Tako je bila pregledana prometna signalizacija v bližini šol in šolskih poti, z vodstvi šol so bili preverjeni načrti varnih poti in upoštevane morebitne spremembe, rekonstrukcije in zapore cest, policisti pa so se povezali tudi s predstavniki lokalnih skupnosti in drugih institucij, ki jim bodo pomagali, da bo pot v šolo in domov varna.