kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Zameško

Visoka Krka že zaprla cesto

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.03.2013 09:13

V teh dneh naraščajo vodostaji rek. Zaradi razlivanja Krke je poplavljena cesta Kostanjevica na Krki - Zameško. Cesta je zaprta. Krka bo danes in v prihodnjih dneh še naraščala, opozarjajo hidrologi.

(foto: arhiv RKRKA 12.12.2008)

Reka Krka poplavlja v manjšem obsegu na običajnih mestih vzdolž vodotoka. Trenutno njen pretok na vodomerni postaji Podbočje narašča in znaša 249 m3/s (12.30h). Zaradi taljenja snega in predvidenih padavin pričakujemo nadaljnje naraščanje reke Krke s pritoki tudi danes in v nedeljo. Največji pretok reke Krke pričakujemo v nedeljo čez dan in v noči na ponedeljek, ko lahko Krka v Podbočju preseže pretok 350 m3/s. Tako lahko reka Krka v nedeljo in ponedeljek poplavi na širšem območju redkih poplav.

Ljubljanica poplavljala na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav. Njen trenutni pretok je ustaljen in na vodomerni postaji Moste znaša 184 m3/s. Danes in jutri bo Ljubljanica s pritoki še naraščala. Reka Ljubljanica bo dosegla največji pretok predvidoma v nedeljo čez dan, ko lahko v Mostah doseže pretok okoli 230 m/s.


Zaradi spremenjenega odtočnega režima v spodnjem toku Drave je reka pri pretoku 540 m3/s danes dopoldne pričela s prvimi razlivanji dolvodno od Ptujskega jezera. Po informacijah hidroelektrarn na Dravi danes ne pričakujemo poslabšanja razmer.

Reke Vipava s pritoki trenutno upada in ohranja veliko vodnatost. Velike pretoke ohranjajo tudi reki Reka in Kolpa. Ob predvidenih padavinah lahko omenjene reke danes in zlasti v nedeljo ponovno narastejo do opozorilnih pretokov in poplavijo v manjši meri na območjih pogostih poplav.

V prihodnjih dneh se bodo povečale površine na ojezerjenih delih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa.Plimovanje morja bo danes ob večerni plimi povišano. Gladina morja na mareografski postaji v Kopru lahko preseže opozorilno višino 295 cm..