Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana/Novo mesto/Bela krajina

Vprašanje o ustreznosti policijskih postopkov na južni meji ostaja odprto

Piše: STA/Slovenska policija, mag. V.D.

Čas objave:
18.02.2019 11:05

Vprašanje, ali so policijski postopki na južni meji ustrezni, ostaja odprto, menijo v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC). Med pregledi tamkajšnjih policijskih postaj, ki jih je opravil in prejšnji konec tedna predstavil državni preventivni mehanizem pri varuhu človekovih pravic, namreč ni bilo dovolj prepričljive dokumentacije.

Med pregledi policijskih postaj v Črnomlju, Metliki in Ilirski Bistrici ni bilo dovolj prepričljive dokumentacije, ki bi dela vtis, da je policija svoje postopke izboljšala in da evidentira vse potrebne okoliščine, je za STA dejala Katarina Bervar Sternad iz PIC.

Upa, da bodo na ministrstvu za notranje zadeve "z vso skrbnostjo" prebrali in upoštevali priporočila državnega preventivnega mehanizma. Po njenih besedah tudi upajo, da ne bodo v nobenem primeru kršene pravice tujcev, ki pridejo v Slovenijo in tu nameravajo vložiti prošnjo za azil.

"Ravnanje policistov s tujci na južni meji preiskuje tudi specializirano državno tožilstvo, kar daje vedeti, da je zadeva resna," je ocenila. Očitke, ki so jih podale nevladne organizacije, so torej po njenih besedah vzeli "z najvišjo stopnjo resnosti", kar je pozitivno. Izrazila je upanje, da bo preiskava kmalu končana.

Varuh človekovih pravic pri nadzoru nad ravnanjem policistov na južni meji ni mogel ne potrditi ne zavrniti očitkov o nezakonitem zavračanju migrantov. Nekateri podatki pa kažejo na resnost očitkov, da je lahko prišlo do nepravilnosti, je na današnji novinarski konferenci dejal namestnik varuhinje in vodja državnega preventivnega mehanizma Ivan Šelih.

Nadzora nad delom policije so se pri varuhu lotili po opozorilih nevladnikov in medijev, da se na meji s Hrvaško izvajajo t. i. pushbacki, torej nezakonito zavračanje migrantov in izganjanje nazaj na Hrvaško, ne da bi jim omogočili azilni postopek.

V petek so se odzvali so se tudi s Slovenske policije. Sporočili so, da so prejeli poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) glede obravnave migrantov na Policijski postaji Črnomelj in Policijski postaji Metlika. Zapisali so: "Predstavniki Varuha so v preteklem letu izvedli več obiskov policijskih postaj, med drugim tudi Črnomelj in Metliko, kjer so preverjali navedbe določenih nevladnih organizacij in novinarjev o domnevnem kršenju pravic migrantov glede možnosti dostopa do postopkov mednarodne zaščite. Policija je pri izvedbah obiskov Varuha ves čas konstruktivno sodelovala,sproti nudila vso zahtevano dokumentacijo in odgovarjala na dodatne zahteve na konkretne primere. Obiski Varuha so bili večinoma izvedeni v poletju 2018, vmesna poročila Varuha pa ne navajajo, da so bile pri tem ugotovljene nepravilnosti delovanja policije, ki bi zahtevale takojšnje ukrepanje. 

Celoten odziv je objavljen na spletni strani policije