gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Vinica

Vseživljenjsko učenje s krajinskim parkom Kolpa

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.05.2013 22:50

Projekt, ki ga v Sloveniji usklajuje Andragoški center Slovenije - Teden vseživljenjskega učenja je pomembna kampanja na področju izobraževanja, poanta pa je na pomembnosti izobraževanja v vseh življenjskih obdobjih.

Na povabilo Varstveno delovnega centra Vinica (deluje v osrčju Krajinskega parka Kolpa) se je kolektiv Javnega zavoda KP Kolpa odzval in izvedel predavanje - O pomenu varovanja dediščine.

V pogovoru z gojenci VDC Vinica, ki so se jim ob tej priložnosti pridružili tudi kolegi iz VDC Črnomelj so spoznavali različne oblike dediščine na območju parka. Predvsem naravo, ki je predmet dela javnega zavoda, pa tudi kulturo in domačo in umetnostno obrt, ki jo KP Kolpa uspešno promovira. Ta strokovna področja pa so tudi predmet praktičnega usposabljanja in delovanja Varstveno delovnega centra.


Gojenci so zelo pozorno prisluhnili uvodnim predstavitvam Tončke Jankovič in Borisa Grabrijana, potem pa v sproščenem pogovoru postavljali tehtna vprašanja in podajali komentarje in pobude. Nekateri so se tudi poskusili v različnih aktivnostih. Ker gojenci v večjem delu prihajajo iz podeželskega okolja so tudi pokazali veliko afiniteto do spoznavanja naravnih materialov in tehnik njihove obdelave in predelave.

Po končani predstavitvi so gojenci pokazali tudi svoje razstavne in prodajne eksponate in se z darili - izdelki, ki so jih naredili sami tudi zahvalili predavateljem. Na delavnici je sodeloval tudi dolgoletni sodelavec VDCja Ivan Veselič iz Vrhovcev, ki je poznan kot odličen mojster opletanja steklenic in pletenja košar ter peharjev, svoje znanje in spretnost pa je že večkrat potrpežljivo prenesel tudi na gojence.