mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

POGOVOR: Vzgojiteljada v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2017 09:02

Na Šolskem centru Novo mesto se začenja tradicionalna vzgojiteljada. V našem studiu smo včeraj gostili Branko Klarič, organizatorico vseslovenskega dogodka.

Vzgojiteljada je del celoletnega projekta, ki ga na Srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli Šolskega centra Novo mesto izvajajo v tem šolskem letu. Letošnja tema je Rudolf IV. Habsburški.

Presvetli vojvoda "bo s coprnijo na metli pripotoval" na sam dogodek Vzgojiteljade v Rudolfovem. Ni kaj – želel si je malo dobre družbe, pa je naletel na veliko coprniško gužvo, ki jo danes prirejajo v Novem mestu za vseslovensko srečanje srednjih strokovnih šol s programom predšolska vzgoja iz vse Slovenije.

IMG_3021.JPG

Tradicionalno srečanje vzgojiteljskih srednjih šol vsako leto poteka v mesecu oktobru in vsakokrat je ena od šol gostiteljica, kar je letos doletelo novomeško šolo. Dijake, profesorje in ravnatelje so povabili v Novo mesto, kjer bodo spoznali preteklost Novega mesta, na kateri generacije gradijo svojo svetlo prihodnost. Tokrat so se odločili za zgodovinsko vsebino, ki jo bodo domišljijsko povezali s sedanjostjo. Rudolf IV. Habsburški je namreč odigral ključno vlogo za nastanek Novega mesta in je kot vizionar, ustanovitelj ter predvsem človek velikih potez v dobro človeštva z nami  prisoten skozi stoletja.

Predstava, v kateri sodelujejo tudi gostujoči dijaki, prikazuje 'večno nasprotje' med svetlobo in temo. Svetloba premaga temo, zato človeštvo definitivno napreduje tako v materialnem kot duhovnem smislu. Danes, v Rudolfovem 2017, ne preganjamo coprnic - konec oktobra z njimi celo praznujemo – vendar je prav, da se zavedamo, da coprniški slog življenja nikakor ni v nobenem zgodovinskem obdobju pripomogel k napredku, ampak v vsakem oziru kontrira miru in blagostanju. Sicer Rudolfa kot slehernega človeka begajo tudi temne misli in ga včasih celo kam odpeljejo, ampak človek z izrazitimi duhovnimi kakovostmi vedno najde pot v srčiko življenja.

Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola je z dogodkom stopila na pot uresničevanja projekta Rudolfovo 2017. Sodelujejo z Mestno občino Novo mesto, Dolenjskim muzejem in otroškimi vrtci iz ožjega in širšega okoliša z namenom pridobivanja trajnostnih globljih vezi za konstruktivno sodelovanje v prihodnosti. V okviru tega je na osnovi resničnih zgodovinskih dogodkov nastala didaktična otroška odrska igrica v knjižni obliki, animacija o Rudolfu IV. Habsburškem, razpisan pa bo tudi natečaj za najboljšo didaktično otroško igro Rudolf.

DSC_0042.JPG

Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola v Novem mestu želi na svojem področju delovati v duhu Rudolfovega vizionarstva in naprednega podjetništva. Njihova skrb so predšolski otroci, ki jim na njim primeren način želijo približati plodno preteklost. Kot pravijo organizatorji letošnje Vzgojiteljade, brez ovrednotene preteklosti ni bilo nikoli prihodnosti.

Z gostjo v studiu, pomočnico ravnateljice in vodjo organizacijskega odbora Branko Klarič, smo se včeraj pogovarjali o današnjem dogodku. Če ste ga zamudili, ga lahko poslušate v posnetku.

Pogovor o letošnji vzgojiteljadi