atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Za Kapiteljsko njivo ni več denarja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.11.2012 15:12

V Dolenjskem muzeju predstavili rezultate letošnjih arheoloških izkopavanj na Kapiteljski njivi. Nadaljevanje raziskovanja negotovo.

Nadaljevanje zavarovalnih izkopavanj na novomeškem prazgodovinskem grobišču Kapiteljska njiva, na katerem je arheološka ekipa Dolenjskega muzeja pred agresivno korozijo doslej rešila skoraj 2000 grobov, je negotovo. Država raziskav denarno več ne podpira, Novomeščane pa naj bi pri njih skušali onemogočiti, je povedal direktor muzeja Zdenko Picelj.

Po Picljevih besedah je to obsežno in v svetovnem merilu pomembno najdišče, na katerem strokovna ekipa Dolenskega muzeja neprekinjeno raziskuje zadnjih 27 let, zaradi posledic dolgoletna gnojenja, kislega dežja in agresivne ter hkrati nepropustne ilovice močno ogroženo in brez nadaljevanja raziskav zapisano uničenju.

Tamkajšnja izkopavanja, ki jih je do lani financiralo pristojno ministrstvo, so letos ostala brez državne podpore, a so jih v skromnejšem obsegu nadaljevali z lastnim ter občinskim denarjem. Zaradi sprenevedanja države in očitnega nasprotovanja nekaterih arheologov pa je tudi tak način njihovega dela v negotovosti, je pojasnil.

Kot je navedel Picelj, so dokazi za njegove trditve zavlačevanje z izdajo letošnjega dovoljenja za izkopavanja, mnenje pristojnega ministrstva, ki upravičenost njihovih zavarovalnih raziskav postavlja pod vprašaj, in nedavni razpis ministrstva glede arheoloških raziskav, o katerem muzeja niso obvestili. Poudaril je še, da njegovi pogoji ustrezajo le določenim arheološkim lobijem.

Presenetila pa jih je tudi trditev pristojne strokovne komisije, da sicer manjša in po njegovem cenejša arheološka ekipa Dolenjskega muzeja, ni dovolj strokovna, je pristavil.

Navedeno so po 27 letih ugotovili kljub temu, da so doslej izkopano gradivo - tudi s pomočjo svetovno najuglednejših restavratorskih delavnic Rimsko-germanskega muzeja v Mainzu - v Dolenjskem muzeju ustrezno zaščitili in s številnimi razstavami, strokovnimi ter poljudnimi objavami in novo stalno muzejsko razstavo zgledno predstavili, je dodal njegov direktor.


Očitno Dolenjski muzej s svojim strokovnim delom, odmevnimi rezultati in relativno skromno porabo denarja ruši arheološke norme, ki si jih je vrh slovenske arheologije postavil pri obsežnih avtocestnih izkopavanjih. Ker odstopajo od njihovih dragih arheoloških raziskav, so očitno postali moteči, je še menil Picelj.

Da je neizkopano gradivo Kapiteljske njive, ki še skriva številne grobove, tik pred uničenjem, je potrdil vodja izkopavanj, muzejski svetnik in arheolog Borut Križ. Glavnina tamkajšnjih kovinskih najdb je tako načeta, da jih tudi kovinskih detektor več ne zazna, je še opozoril.

Predstavili rezultate enomesečnih izkopavanj

So  pa dopoldne predstavili rezultate letošnjih arheoloških izkopavanj na Kapiteljski njivi. Izkopavanja so trajala le mesec dni, odkrili so osem grobov, ki sodijo v čas med devetim in petim stoletjem pred našim štetjem.


Zdenko Picelj o težavah Dolenjskega muzeja.mp3


Borut Križ o novih odkritjih.mp3