Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Globoko/Ljubljana

Za otroke z otroki!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.11.2012 07:29

Zaposleni strokovni delavci Vrtca pri OŠ Globoko so ogorčeni nad predlogom sprememb zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vrtcih. Kot so zapisali papir prenese vse, pozabljajo pa, da usodo krojijo našemu največjemu bogastvu - OTROKOM.

Pismo objavljamo v celoti:

Ga. Mojca Škrinjar in dr. Žiga Turk

Spoštovani!

Ogorčeni smo nad predlogom sprememb zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vrtcih.
Vse obrazložitve predlaganih členov jasno kažejo, da papir prenese vse. Vse predlagane spremembe so napisane nestrokovno – nimajo nobene strokovne podlage in tudi ne predstavljajo jasnih in kakovostnih argumentov. Vsem je skupno, da ste pozabili, komu krojite usodo: OTROKOM!

Predlog, da v oddelkih prvega starostnega obdobja vzgojitelj izvaja program v dveh oddelkih je nezaslišan! Vsakemu staršu in osebi, ki ima vsaj malo stika z najmlajšimi in najšibkejšimi členi naše družbe, je jasno, kako pomembno je otroku zagotavljati občutek varnosti, ki ga lahko dosežemo samo z zagotavljanjem stalnosti osebe, ki zanj skrbi. Že tako občutljivo obdobje, ko se otrok loči od družine, naj bi še dodatno obremenilo otrokovo varnost, dobro počutje in duševni razvoj. Ali se sploh zavedate, kakšno je delo vzgojiteljice in pomen le-tega v vrtčevskem oddelku. Jasno je, da o tem nimate pojma. Če menite, da lahko vzgojitelj opravi strokovno delo z najmlajšimi tako, da hodi iz oddelka v oddelek tako kot vi na sestanke, se močno motite. Vzgojitelj je strokovno usposobljena oseba, ki otroku nadomešča starše, ga spremlja, opazuje, skrbi za njegov fizični in duševni razvoj ter napredek in se zato tudi temu primerno dolgo usposablja. Poleg tega opravlja še mnogo drugih nalog, ki jim jih nalaga zakonodaja in, ki ste jih v omenjenem predlogu gladko spregledali. Poleg tega je očitno, da si sploh ne predstavljate, kako poteka delo v vrtcih, kajti drugače ne bi mogli napisati takšne neumnosti kot je delo 1 vzgojitelja v dveh oddelkih?!!! O otrocih vendar odločate! Oddelki prvega starostnega obdobja že dolgo niso več samo varstvo in nega! Pozabili ste tudi na dejstvo, da v oddelke prvega starostnega obdobja sodijo tudi enoletniki, ki običajno ob vstopu še ne hodijo. Kako bi po vašem zagotovili dnevno bivanje na prostem in skrb za zdravje (poleg vseh ostalih nalog), ko pa imamo strokovni delavci samo po dve roki, vi pa nam nalagate 16 otrok naenkrat. Če menite, da za to ni potrebno biti posebno usposobljen, vas vljudno vabimo, da nam demonstrirate tovrstno delo, saj ga vi očitno bolj obvladate, oz. predvidevate, da to lahko počne kdorkoli (ni potrebno biti vzgojitelj). S svojim predlogom nam sporočate, da je kakovost v slovenskih vrtcih nepomembna oz. celo škodljiva, sicer pa je res, da je ovčice lažje voditi. Zaskrbljujoče je, da o tako pomembni temi kot je ta odločajo ljudje, ki o tem očitno nimajo nobenega znanja in se tudi niso potrudili, da bi se o tem poučili. V zavetju pisarniških zidov namreč vse lepo pade na papir. Oprostite, ampak ne bo šlo! Argumenti o tem, kako boste razbremenili starše, ker bodo po vašem plačevali manj vrtca na račun kakovosti so preprosto žaljivi.

Predlog o dodatnem vključevanju otrok v oddelke je še dodatno pokazal, da vam za varnost in počutje otrok ni nič mar. Fleksibilni normativ je bil že do sedaj v veliko občinah zlorabljen, ko se je v oddelke avtomatsko vključevalo dva otroka več. Z razlogom je število omejeno. Povezano pa je z VARNOSTJO in KAKOVOSTJO!!!! Noben starš ne bi izbral privarčevanih nekaj evrov na račun varnosti in kakovosti. Tega bi se morali zavedati tudi vi! Poleg tega niste upoštevali dejstev, da ste z različnimi novelami in spremembami pravilnika o normativih in standardih v predšolski vzgoji v bližnji preteklosti že zmanjšali prostorske normative, ko je v najboljšem primeru v oddelkih prvega starostnega obdobja ostalo posameznem otroku na razpolago 2,6m2. Pa ne mislite, da bo otrok na tej površini ves dan stal na miru. To je vsa površina, na kateri bo v 1 dnevu jedel, se igral, spal. Za primer navajam, da so mere ležalnika, na katerem otroci počivajo 1,20m x 0,50m. Torej, če boste v oddelke natlačili 16 otrok, pomeni, da nekateri še počivat ne bodo mogli, saj ne bomo mogli v igralnicah zagotoviti vsem otrokom ležišča. Ali ste si morda zamislili tako, da pač v enem dnevu ne bodo vsi počivali, pa ne bodo vsi jedli, ker ne bo kje sedeti, pa se ne bodo vsi igrali, ker se ne bodo imeli kje … Napisali ste predlog, ki v praksi preprosto ne zdrži.

Tudi statistični podatki o dnevni prisotnosti otrok so zavajajoči in jih ne gre kar posploševati. Ker drugače iz tega sledi, da lahko število otrok v oddelkih povečamo za 5, ker jih itak v povprečju toliko manjka. Kaj pa ko preidejo vsi? Jih zavrnemo, ker je kvota polna? Neumnost!

Jasno je, da želite s pretvezo varčevanja uničiti vsa prizadevanja za kakovost predšolske vzgoje v Sloveniji, da jo želite zreducirati na varstvo in nego, vzgojitelje pa zamenjati z neusposobljenim kadrom. Ob predvidenem povečanem obsegu dela strokovnih delavcev bodo zreducirane tudi dejavnosti povezovanja z družinami v popoldanskem času, razne oblike sodelovanja in usposabljanja, ker za to ne bo več časa. Na škodo otrok!

Verjetno omenjenega teksta niti ne boste brali. Pa bi ga morali. Ker odraža konkretno in realno stanje v vrtcih in kaže na realne posledice vašega nepremišljenega in nestrokovnega predloga.
Pa še nekaj: ko govorimo o strokovnih argumentih, med le-te ne spadajo ljubše in manj ljubše ideje!!!! Uboga država, ki varčuje na najšibkejših, ki bi jih morala še posebno zaščititi.
Če vas zanima praksa v slovenskih vrtcih, smo vam na voljo s predlogi in demonstracijo svojega dela.

Zaposleni strokovni delavci Vrtca pri OŠ Globoko, ki smo ponosni na to, da smo s svojim delom pripeljali vrtec v sam vrh kakovosti v Sloveniji. Za otroke in z otroki!