900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Ocenjujejo škodo v gospodarstvu po julijskih neurjih

Piše: STA

Čas objave:
23.08.2019 11:41

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v četrtek. 22. avgusta začelo ocenjevati škodo v gospodarstvu po neurjih s poplavami, točo in močnim vetrom, ki so v začetku julija letos prizadele velik del osrednje, severne in vzhodne Slovenije. Vloge oškodovancev zbirajo do 29. avgusta.

Neurja so med 2. in 4. julijem ter med 7. in 8. julijem med drugim prizadela občine Ivančna Gorica, Litija,  Bistrica ob Sotli,  Kozje, Laško, Podčetrtek, Šentjur in Šmarje pri Jelšah.

Kot je objavilo ministrstvo, se ocenjevanje škode začne z zbiranjem vlog gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov, posameznikov, zavodov in zadrug iz omenjenih občin. Vloge je treba do 29. avgusta na ministrstvo poslati na obrazcu, ki je objavljen na spletni strani ministrstva.

Vlagatelji morajo med drugim navesti oceno škode na strojih in drugi opremi, zalogah in izpadu prihodka.

Glede na shemo državnih pomoči so izločena podjetja iz nekaterih dejavnosti, med drugim iz primarne kmetijske proizvodnje, ribištva in akvakulture, premogovništva, jeklarstva, industrije sintetičnih vlaken, proizvodnje in distribucije energije ter energetska infrastruktura, gradbeništva, izobraževanja ter zdravstvenega in socialnega varstva.

Neurja so med drugim razkrivala strehe in podirala drevesa, poškodovani so bili daljnovodi, zaradi česar je začasno brez elektrike ostalo več kot 10.000 odjemalcev, voda je poplavljala objekte in ceste, ki so bile na več območjih začasno neprevozne.