atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Začenja se Gregorjev sejem

Piše: STA

Čas objave:
08.03.2019 07:34

Na 25. Gregorjevem sejmu kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva, ki se danes začenja v Novem mestu, se bo do nedelje predstavilo 200 razstavljavcev, kmetijska zadruga KZ Krka pa bo program obogatila z dodatnimi prireditvami. Na tretjem največjem slovenskem kmetijskem sejmu pričakujejo skupaj do 22.000 obiskovalcev.

Gregorjev sejem, ki bo letos potekal pod geslom Zemlja - naša preteklost in prihodnost, bo ob 11. uri odprl predsednik republike Borut Pahor. S tokratno vodilno temo želijo opozoriti na sobivanje in odnos do zemlje, ki je po mnenju prirediteljev "(pre)mnogokrat mačehovski".

Direktor trženja KZ Krka in vodja Gregorjevega sejma Robert Tomazin je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal, da bo sejem, ki so ga po večletnem prirejanju na novomeškem Grabnu lani preselili na večje prizorišče ob trgovskem središču Qlandia, do zdaj največji. Sejemsko dogajanje se bo raztezalo na 20.000 kvadratnih metrih.

Pred začetkom kmetijske sezone bodo na sejmu predstavili in ponudili vse, kar je na kmetijah potrebno pri prireji mleka in mesa, pri pridelavi zelenjave, v sadovnjakih, vinogradih in na vrtovih. Hkrati bodo kmetje predstavili tudi lastno ponudbo in proizvodnjo. Predstavili bodo tudi območno in slovensko kmetijstvo.


Po Tomazinovih besedah bodo sejemski spored obogatili z izobraževalnimi vsebinami, obsejemskimi predstavitvami, predavanji, pokušinami in drugimi prireditvami. Med drugim bodo pripravili poseben izobraževalno-informativni program za šolarje in vrtičkarje in zabavni spored.

Ker novomeška KZ Krka pokriva devet občin, je hkrati namen sejma približevanje ponudbe njenim članom, kmetom in vsem obdelovalcem zemlje ter njihovo povezovanje. S tem želijo pri nabavi reprodukcijskega materiala in opreme ter pri kmetijski proizvodnji - ozirajoč se na kupce in dobavitelje - zadrugo še naprej utrjevati.

Predstavili bodo tudi različne kmetijske in s tem povezane panoge, hkrati pa izdelke domače obrti in pridelke, medičarstvo, domače mesnine, dolenjsko kuhinjo, pekovske in mlevske izdelke, ogrevalno tehniko, izdelke za gospodinjstvo in podobno. Med drugim je cilj sejma tudi spodbujanje domače pridelave hrane in lokalne samooskrbe, je še povedal Tomazin.

Prireditelji sejma so opozorili, da naj obiskovalci svoje avtomobile, če je le možno, puščajo na parkirišču pri kmetijski šoli pod Trško goro, od koder na redni liniji vozi avtobus. Prosijo tudi za dosledno upoštevanje navodil redarjev in smerokazov.