mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana

Začenja se preventivna akcija za večjo varnost motoristov

Piše: STA

Čas objave:
16.03.2019 08:16

Pod okriljem agencije za varnost prometa se bo v ponedeljek začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov. Cilj akcije, ki bo trajala do 31. marca, je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in voznih razmer, vse ostale udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti.

Lansko leto je bilo glede poškodb voznikov motornih koles eno boljših v zadnjih letih, je na današnji novinarski konferenci izpostavil Boštjan Smolej iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Bilo je manj smrtnih žrtev in manj poškodovanih. Lani je na cestah umrlo 16 motoristov in dva mopedista, leto poprej pa 25 motoristov in štirje mopedisti.

"Prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki motornih koles, je še vedno največ v popoldanskih urah med vikendom. To so tudi tiste prometne nesreče, v katerih beležimo največje število smrtnih žrtev. Dogajajo se predvsem mlajšim voznikom, v starosti do 24 let, ti vozniki so praviloma tudi povzročitelji," je opisal Smolej. Med 16 mrtvimi, kolikor jih je bilo v lanskem letu, je bilo med njimi 10 povzročiteljev nesreče.

Glavni vzroki prometnih nesreč so še vedno neprilagojena hitrost in na drugi strani, kjer lahko krivdo po besedah Smoleja pripišemo bolj ostalim udeležencem v prometu, neupoštevanje pravil pravil o prednosti. Največ nesreč se zgodi na regionalnih cestah, ki so med vozniki motornih koles najbolj priljubljene.

Policija bo poostren nadzor opravljala do 31. marca, sodelovala bo tudi pri preventivnih aktivnostih. Kot je še dejal Smolej, pred začetkom sezone policija tudi pregleda prometno infrastrukturo in na morebitne nepravilnosti opozori vzdrževalce in upravljavce cest.



"Motoristi moramo skrbeti za svojo varnost od prvega dne spomladi, ko sedemo na motorno kolo, do zadnjega dne, ko ga na zimo parkiramo, da prezimi in počaka naslednjo sezono," je dejal predsednik Zvezo moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar. Prometnih nesreč z najhujšimi izidi je čedalje manj, pa vendar po njegovih besedah še vedno ne dosegamo dovolj visoke ravni na tem področju, da bi se s tem lahko pohvalili. "Če z vsemi akcijami, ki jih nudimo motoristom in drugim udeležencem v prometu, preprečimo vsaj eno prometno nesrečno s smrtnim izidom, potem je zagotovo to dovolj veliko plačilo za ves trud," je še ocenil.

Motoristi in mopedisti morajo dodatno poskrbeti za svojo varnost in uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Nosijo naj svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči, ker pa je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo.

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov je opozoril, da razmere na cesti še vedno niso primerne za vožnjo motorja. Poleg tokratne preventivne akcije bo agencija izvajala aktivnosti čez celo leto, s policijo bodo sodelovali na področju nadzora, z zvezo moto klubov pa pri ozaveščanju in obveščanju motoristov. Več preventivnih dogodkov pripravljajo tudi na poligonih varne vožnje.

"Bodimo strpni eden do drugega, bodimo previdni. Nesreča ne sprašuje, kdo je krivec. Po nesreči iskati krivca je prepozno," je vse udeležence v prometu k varni vožnji pozval Velov.