mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Začetek jesenske akcije cepljenja lisic proti steklini tudi na našem območju

Piše: STA

Čas objave:
02.10.2018 08:00

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v nedeljo začela jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do 15. novembra.

Polaganje vab s cepivom bodo izvedli v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško s pomočjo posebej prirejenih letal z višine 300 metrov. Ta bodo poletela z letališč Brnik, Murska Sobota, Portorož in Novo mesto, po potrebi pa bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

Uprava opozarja, da se vab ne sme dotikati. Če vsebina vabe vseeno pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Če kdo najde vabo na dvorišču ali vrtu, naj jo prime z vrečko in odvrže v smeti.

Uprava cepljenje lisic proti steklini izvaja dvakrat na leto, in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november). V vsaki akciji položi približno 380.000 vab.

Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok, na svoji spletni strani navaja uprava.



Začetek jesenske akcije sovpada z 28. septembrom - svetovnim dnem boja proti steklini. Letošnje geslo je Steklina: Deli sporočilo. Reši življenje. To sporočilo poudarja pomembnost izobraževanja in ozaveščanja za preprečevanje stekline in zavezanost za izpolnitev ciljev do leta 2030 - pomembnosti cepljenja psov proti steklini, obravnave ugriznih ran ter izobraževanja predvsem otrok o preprečevanju ugrizov psov.

V Sloveniji smo z uvedbo obveznega cepljenja psov proti steklini po drugi svetovni vojni izkoreninili urbano oz. mestno obliko stekline, ki je sicer v svetu odgovorna za največ žrtev med ljudmi. V državi smo izkoreninili tudi silvatično oz. gozdno obliko stekline, ki jo prenašajo predvsem lisice, so pojasnili v upravi.

Slovenija je leta 2016 z izpolnjevanjem pogojev Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE) postala dežela brez stekline. Zadnji primer stekline so v državi ugotovili januarja 2013.

"Kljub uspešnemu boju proti steklini pa ne smemo zaspati na lovorikah," poudarjajo v upravi in dodajajo, da sta izvajanje preventivnih ukrepov (cepljenje psov, lisic) in visoka raven ozaveščenosti nujna za ohranjanje ugodne epizootiološke situacije.