reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Kočevje

Zajc na obisk z zvermi najbolj obremenjenih območij

Piše: STA

Čas objave:
02.08.2019 07:36

Minister za okolje in prostor Simon Zajc bo danes obiskal območja, kjer se prebivalci soočajo s pogostimi napadi zveri na domače živali. Najprej bo obiskal Gorenje Novake na Cerkljanskem, nato Bloke, obisk pa bo sklenil v Kočevju. Na omenjenih območjih se tamkajšnje prebivalstvo sooča predvsem z napadi volkov na rejne živali.

Na Cerkljanskem, kjer je nastala pobuda oz. peticija za odstranitev nevarnih zveri iz našega okolja, so se napadi volkov na rejne živali - drobnico, govedo in konje - v zadnjem času okrepili, lovci imajo dovoljenje za odstrel enega volka na tem območju. Pobudniki peticije, pod katero so zbrali približno 3000 podpisov, si želijo, da bi država sistemsko uredila zakonodajo na način, da bo preprečila, da se podobne anomalije z zvermi ne bodo več ponovile.

Prav tako je nedavno do napada volkov na rejne živali prišlo na Kočevskem, kjer so pristojne že pozvali, naj interventni zakon popravijo tako, da bo izvajanje odstrela učinkovito.

Lovci so namreč po zakonu o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki je začel veljati konec junija, odstrelili le več deset medvedov, ne pa tudi volka. Zakon namreč pri odstrelu volka predpisuje poseben postopek; izpolnjen mora biti pogoj ponavljajoče se škode v krajšem časovnem obdobju na določenem območju, zavod za gozdove poda predlog, potrebno pa je še mnenje Zavoda RS za varstvo narave.

Vlada je interventni zakon pripravila, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, populaciji medveda in volka pa sta se prenamnožili. Po zakonu lovci lahko 175 od 200 medvedov predvidenih za odvzem odstrelijo, 25 pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov, medtem je za odstrel predvidenih 11 volkov, a se ta zaustavi, če se ustreli pet odraslih živali.